CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC – izložbeni prostor  – od 3. rujna 2020.

MIO VESOVIĆ

Mio Vesović rođen je 1953. godine u Gornjoj Dobrinji kod Užičke Požege. Studij filmskog snimanja završio je na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi Nikole Tanhofera. Njegove su fotografije objavljivane u svim novinama i časopisima jugoslavenskog prostora, a trajno je surađivao u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Quorumu, Svijetu, Startu, Globusu, itd. S Ivanom Posavcem osnovao je 1979. godine umjetnički studio MO (meko okidanje). Zajedno su ostvarili niz projekata, među ostalim 150 naslovnica časopisa Danas.

Na izložbi u Čakovcu 2020. predstavit ćemo presjek radova Mie Vesovića u posljednjih 40 godina. Izložit će se radovi koje je snimao kao novinski fotograf 80-ih i 90-ih, s naglaskom na portrete medijskih ličnosti. Uz to, posljednjih 20-ak godina Vesović radi kolaže koji će isto zauzeti svoje mjesto u postavu izložbe. Riječ je o slučajnim kolažima nastalima metodom „snimljenih snimaka“, dakle presnimljenih fotografija na kojima se postavom različitih elemenata stvara nekakva interakcija – na neki način je to ono što je Vesović radio cijeli život – okupljanje i aranžiranje komadića svijeta koji ga okružuje.

Mio Vesović, suvremeni je hrvatski umjetnik, fotograf, autor bogatog i složenog opusa.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a stotinjak njegovih fotografija u zbirci je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.