Centar za kulturu Čakovec

izložbeni prostor, četvrtak 7.12.2017. u 19.00 sati – otvorenje izložbe

MIRNA SIŠUL

slike

Otvorenje izložbe: Tanja Karas, povjesničarka umjetnosti

Mirna Sišul, svestrana umjetnica s riječkom adresom, čakovečkoj će se publici prvi put predstaviti svojim prepoznatljivim kompozicijama. Ono što slikarstvo Mirne Sišul čini specifičnim je harmoničan, gotovo poetski spoj grafizma sa potpuno slobodnim, neopterećenim slikarskim tretmanom površine koji njezinim radovima daje posebnu živost i šarm. Kako i sama navodi, spiritus movens u njenom radu je glazba. Ritam, boja, ton – elementi su koji povezuju glazbeno i likovno stvaralaštvo. Doista, glazbene vibracije, kroz subjektivnu interpretaciju i reinterpretaciju, kao da se pretaču na dvodimenzionalnu površinu slike. Naoko spontani, gotovo ekspresionistički nanosi živih boja isprepleteni su tekstom i linearnim elementima gradeći pritom nerazdvojnu, slojevitu cjelinu. Kombiniranjem različitih medija i slikarskih tehnika ostvaruje sklad.

Neizostavan dio ovog slikarstva čine i pisane poruke vedrog karaktera kojima autorica intervenira u prostor slike ili izlazi iz njega nadodavajući ih na okvir. Poruke među kojima se nalaze i citati poznatih glazbenih stihova što dodatno ističe sponu između slikarstva i glazbe. Bilo da je riječ o platnima velikih dimenzija, crtežima ili pak slikama manjih formata, autorica nas konzistentno uvodi u svoj svijet koji odiše spontanošću, slobodom izričaja i gotovo dječjom zaigranošću. (Tanja Karas)

 

Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Umjetničku naobrazbu započinje kao jedna od prvih polaznica riječke škole za primijenjenu umjetnost u kojoj, već u najranijoj dobi, otkriva umjetničko djelovanje kao poziv. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje, nakon što je diplomirala, stječe zvanje akademske slikarice.

Njen talent je bio zapažen još za vrijeme studija, čemu u prilog govori čak nekoliko nagrada za najbolji studentski rad (1999. Ex tempore Kantrida, 1999. Pul Kaštela Trsat, 2000. Ex tempore Kantrida). Slikarstvom se bavi već sedamnaest godina, a svoje radove je dosad izložila na više od tridesetak samostalnih te više od dvadesetak grupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva. Uz to, dobitnica je i više desetaka nagrada.

Više informacija na

www.mirnasisul.com