Mala scena Zagreb

Ivan pl. Zajc:

MOMCI NA BROD

komična opereta u jednom činu

Obrada libreta: Vladan Švacov

Redateljica: Snježana Banović

Scenografkinja: Dinka Jeričević

Kostimografkinje: Dženisa Pecotić i Emina Kušan

Koreografkinja: Ljiljana Gvozdenović

Pomoćnica redateljice: Frana Marija Vranković

Likovno oblikovanje: Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović

Oslikavanje scenografije: Petra Held

Fotograf: Julio Frangen

Producentica: Vitomira Lončar

momci na brod 1

Uloge:

Meštar Fabijan, učitelj: Marko Hegešić

Ema, njegova kći / Gospođa Marina: Antonia Dunjko, Maja Mužar, Manda Sviben

Marko, kadet: David Šeb, Ivan Šimatović

Tata Trifun, lučki kapetan: Josip Čajko, Igor Vlajnić

Bibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana: Paulina Đapo, Hana Hanas, Valentina Mekovec

Robert, kadet: Stefano Surian

Konobarica: Frana Marija Vranković

Kuririca: Karla Ledić

Komandant fregate: mo. Zoran Juranić

Mornari i žene: Aleksandra Bilanović, Nina Franulović, Andrea Grdenić, Ines Grubišić,Karla Ledić, Lucija Siruček, Martin Feller, Luka Ivoš, David Ropac.

momci na brod 3

Operetu „Momci na brod“ Ivana pl. Zajca (3. kolovoza 1832. – 16. prosinca 1914.), Mala scena izvodi  povodom 100. obljetnice smrti ovog velikog skladatelja.

Zajčeva komična opereta Momci na brod (Mannschaft an Bord) imala je praizvedbu u Beču (Karltheater) 15. prosinca 1863. godine. Bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčevog djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina (1862. – 1870.) i u kojem je u tome razdoblju izvedeno čak 11 njegovih djela. Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Mala scena i studenti Muzičke akademije izvode je kao podsjetnik na velikog kompozitora i na djelo koje je zbog njegove – ne samo glazbene kvalitete – moguće transponirati u suvremenost. Bit će to predstava u predstavi u kojoj će mlada pjevačka i glumačka energija naših studenata ući u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je živio veliki Zajc.

momci na brod 2

Sadržaj:

Ratni brod privezan je u luci. Dok čekaju isplovljavanje, mornari su dobili dopuštenje za izlazak s broda pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana, tate Trifuna (tenor), koji im svakodnevno prepričava svoje ratne uspjehe. Jedan od kadeta, Marko Kraljić (bariton), zaljubio se u lijepu kćer učitelja, meštra Fabijana, Emu (sopran). Zaprosio ju je, no Emin otac ne daje pristanak dok Marko ne postane časnik. Trifunu stiže pismo zapovjednika fregate koji mu daje ovlast da među kadetima odabere i imenuje novoga kormilara. Prvo želi imenovati kadeta Roberta (bariton), no kako je on Markov prijatelj, zajedno ga nagovaraju da imenuje Marka. Svi mornari odlaze na ples kod “Turskog cara”, a Marko ostaje razgovarati s Emom. Oni se sastanu na ulici i upravo se tad Emin otac Fabijan vrati kući te zaključa vrata. Ni tata Trifun ne spava već, uz glasno protivljenje svoje žene Bibiane (sopran), izlazi provjeriti jesu li mornari na brodu. Ema i Marko izmisle da su špijuni došli u luku i Trifun, u nadi da će mu otkrivanje špijuna donijeti slavu, uspije otključati Emi ulazna vrata. Marko odlazi po ostale mornare, a Ema u lažnoj zasjedi napije Trifuna. Dvije gospođe, Suzana i Marina, vide ih zajedno te na jutarnjoj kavi prepričavaju događaj konobarici. Bibiana kroz prozor ugleda pijanog Trifuna kako spava na ulici. Gospođe joj ispričaju kako je Trifun vara s Emom pa ga ona izbacuje iz kuće. Robert i Marko Trifunu mogu riješiti problem ako Marko postane časnik što će mu omogućiti zaruke s Emom. Trifun ga imenuje novim kormilarom, Fabijan pristaje na brak, a Bibianu to uvjeri da je muž ne vara. Zapovjednik fregate dolazi čestitati novom časniku imenovanje i zaruke te se potom momci ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

momci na brod 4