NAGRADE 22. SUSRETA PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

Žiri u sastavu: Areta Čurković, Mia Krajcar i Paolo Tišljarić donio je odluku o nagradama 22. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej koji je održan u Čakovcu od 14. – 18. listopada 2019. godine.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini

“Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split u režiji Ljudmile Fedorove

Predstava “Mali rakun” reprezentativni je primjer kvalitetne ansambl predstave. Estetskim i produkcijskim dosezima podiže ljestvicu lutkarskih izvedbi za djecu i mlade.  Ujednačenom i  preciznom izvedbom oduševili su publiku, ali i žiri 22. Assiteja.

Predstava MALI RAKUN

Nagrada za najbolju režiju

Ljudmila Fedorova za predstavu “Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split

Režija Ljudmile Fedorove skladno kombinira sve scenske elemente ove predstave, a odlikuje je odlično vođenje glumačkog procesa, te skladne i visoko estetizirane promjene. Predstavom dominira emocija u dobrom balansu s tehničkim rješenjima, kao i dinamičan suživot animatora i lutke.

Predstava MALI RAKUN

Nagrada za najbolji dramski tekst

Marina Pejnović, Paško Vukasović i Matija Šakoronja za tekst “Huligan” kazališta Mala Scena iz Zagreba

Tekst “Huligan” uspio je postići visoku razinu prožetosti uličnog i scenskog izraza, vješto manipulirajući s likovima i pričama iz stvarnosti, stvarajući živopisan lik Zvrksa koji može biti naš  suvremenik, posebno blizak mladima, kojima je predstava i namijenjena.

Predstava HULIGAN

Nagrada za najbolju scenografiju

Aleksandra Kovalskaya za scenografiju u predstavi “Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split

Vizualno prepoznatljiva, vintage scenografija Aleksandre Kovalskaye postaje idealan prostor za izvedbu ove predstave, koja iz slike u sliku u publici izaziva oduševljenje. Domišljata rješenja izazivaju suptilne reakcije publike i podržavaju dinamiku ispričane priče.

Nagrada za najbolju kostimografiju

Zdravka Ivandija Kirigin za kostimografiju u predstavi “Krpimirci” Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka iz Rijeka

Kostimografija Zdravke Ivandije Kirigin smjeli je pokušaj otkrivanja novog vizualnog jezika u kazalištu za djecu i mlade. Kostimi imaju višeslojnu funkciju i usklađeni su s režijskim konceptom predstave, pa tako postaju visoko estetizirani scenski objekt i lutkarski element. Jednostavni, ali zanimljivi komadi odjeće i pomni izbor boja na sceni stvaraju živopisan svijet neobičnih Krpimiraca.

Predstava KRPIMIRCI

Nagrada za najbolju scensku glazbu

Ivana Đula za scensku glazbu u predstavi “Avanture maloga Juju” Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Bez obzira na antologijski status pjesmice o malom Juju Ivana Đula i ansambl predstave uspjeli su stvoriti sasvim posebnu zvučnu sliku. Neuobičajeni instrumenti dali su jedan potpuno novi i autentični zvuk ovoj predstavi, koja se cijelo vrijeme igra s melodijom i ritmom.

Predstava AVANTURE MALOGA JUJU

Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla

Lucijan Roki za oblikovanje svjetla u predstavi “Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split

Svjetlo Lucijana Rokija od samog početka predstave stvara scensku magiju, a savršeno podupire i nadopunjuje scenografiju predstave. Posebno ističemo uvodnu scenu igre sa zvjezdicama, u kojoj se vješto prožimaju svjetlo, scena, režija i scenska igra.

Najbolje glumačko ostvarenje – ženska uloga

Petra Kovačić za ulogu Mrvice u predstavi “Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split

Petra Kovačić je preciznom animacijom i emotivnim pristupom ulozi, udahnula lutki rakuna Mrvice višeslojan scenski život. Glumica-lutkarica, kao glavni protagonist, predano okuplja ansambl predstave i stvara posebnu dimenziju suptilne komunikacije s publikom.

Najbolje glumačko ostvarenje – muška uloga

Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” kazališta Mala Scena iz Zagreba

Glumac Matija Šakoronja, na ogoljenoj pozornici, stvara autentičan i poseban lik agresivnog navijača, koji prolazi trnovit i emotivan put spoznaje o težini vlastitih odluka. Zahvaljujući uvjerljivoj igri uspijeva održati koncentraciju publike od početka do kraja predstave.

Najbolje glumačko ostvarenje ansambla

“Mali rakun” Gradskog kazališta lutaka Split i “Avanture maloga Juju” Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Oba ansambla  fasciniraju ujednačenošću scenske igre i sinergijom na pozornici. Njihov je izričaj precizan, čist i komunicira s publikom na jedinstven način. Pokazali su i dokazali, da se bez obzira na uzrast publike, mogu stvarati visoko profesionalne predstave i smatramo da su svojim izričajem doprinijeli razvoju nove kazališne publike.