IZVJEŠĆE ŽIRIJA FESTIVALA ASITEJ 2010.

  • 1. NAGRADA ZA GLUMAČKO OSTVARENJE – DVIJE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA MUŠKU ULOGU

Zbog angažmana i energije kojom nosi predstavu kao protagonist za ulogu Ježurke Ježića u predstavi JEŽEVA KUĆICA Dječjeg kazališta BRANKA MIHALJEVIĆA u Osijeku, nagradu dodjeljujemo glumcu MLADENU VUJČIĆU.
Za vještinu neverbalnog i verbalnog izražavanja više uloga, za kulturu pokreta i predanost igri, nagradu dodjeljujemo MARIU JAKŠIĆU u predstavi DJEČAK IVEK I PAS CVILEK  u izvedbi  Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca i Dječje lutkarske scene HNK Varaždin.

  • 2. NAGRADA ZA GLUMAČKO OSTVARENJE – DVIJE RAVNOPRAVNE NAGRADE ZA ŽENSKU ULOGU

Zbog zahtjevnosti teme i kreativnog pristupa prikazivanju bolesti što je delikatan zadatak u predstavama za djecu i mlade, za ulogu Ane dodjeljujemo nagradu glumici NIKI MIŠKOVIĆ u predstavi ANA I MIA kazališta MALA SCENA iz Zagreba.
Za vješte transformacije u više uloga, te otvoren pristup igri i pronalaženju sklada svih elemenata glume, nagrada se dodjeljuje glumci JELENI DOKLEJA u predstavi DJEČAK IVEK I PAS CVILEK  u izvedbi  Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca i Dječje lutkarske scene HNK Varaždin.

 

  • 3. NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANJE SVJETLA

Jednostavnošću i minimalnim sredstvima ostvaruje se izmjena prostora, a postiže likovna čistoća i dramski efekt svjetlom u predstavi VRTULJAK TAJNI Ivice Šimića, a izvedbi KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR.

 

  • 4. NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENSKU GLAZBU – RAVNOPRAVNO DVIJE NAGRADE

Zanatski vješta preradba i nadopuna šansona Britvića i Špišića usklađena je s dramaturgijom predstave. Nadilazeći ilustrativnost postaje dramskim dijelom izvedbe na svim razinama.
Nagradu dodjeljujemo skladatelju ADAMU LUKI TURJAKU za predstavu SKITNIČKA BAJKA kazališta KNAP iz Zagreba.
Za izvedbu uživo u kojoj glazbeno sudjeluje cijeli ansambl, te za  skladbe koje objedinjuju predstavu svojim specifičnim zvukom nagradu dodjeljujemo IGORU BAKSI i instrumentalnom sastavu TRAGEDIJA u predstavi MALI ČAROBNJAK kazališne družine PINKLEC iz Čakovca.

  • 5. NAGRADA ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU

 

Kostim kao subjekt i objekt radnje istovremeno, veoma sugestivan i suvremenog likovnog senzibiliteta, mišljen konceptualno djeluje dramski funkcionalno i zrelo.
Nagradu dodjeljujemo  VALENTINI CRNKOVIĆ za predstavu SKITNIČKA BAJKA kazališta KNAP iz Zagreba.

 

  • 6. NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU

Koristeći pristup (fotografija kao kulisa) kojim se rasvjetom mijenja raznolikost prostora i vremena,  autorica je postigla minimalnim sredstvima veliku scensku vrijednost.
Nagradu dodjeljujemo  VALENTINI CRNKOVIĆ za predstavu SKITNIČKA BAJKA kazališta KNAP iz Zagreba.

 

7. NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Svojim pristupom režija razvija igru u ansamblu, vrlo ozbiljno motivira i lica i glumce, nadograđujući tekst. Sa osjećajem za socijalne relacije stvaraju se scenski prizori s nedvosmislenim odgovorima za danas i ovdje.
Nagrada za režiju dodjeljuje se ANICI TOMIĆ za predstavu DJEČAK IVEK I PAS CVILEK u izvedbi  Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca i Dječje lutkarske scene HNK Varaždin.

 

8.  NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU

Ovogodišnji Festival isključivo se temelji na nedramskim predlošcima, narativnim modelima. Većina predstava ne uspijeva izvući se iz puke naracije. Ovaj žiri želi podržati predstavu koja  to ipak čini svjesno se odmaknuvši od estradizacije kazališta, posebno onog za djecu i mlade. Unatoč  ozbiljnoj temi o nezbrinutoj djeci, napravljena je  predstava bez  spektakularnosti i lažne patetike s velikim etičkim vrijednostima. Posebna kvaliteta predstave je njena “ansamblost“  koja tako nedostaje našem glumištu.  Nagradu dodjeljujemo   predstavi  DJEČAK IVEK I PAS CVILEK u izvedbi  Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca i Dječje lutkarske scene HNK Varaždin.

  • ČLANOVI ŽIRIJA:

MARIO KOVAČ, ZLATKO SVIBEN, VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ

Čakovec, 15. listopada 2010.