CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / utorak / 18. listopada. 2022.

18.30 / Galerija / otvorenje izložbe / Trajanje: 18.10. – 6.11.2022.

NEVER FORGET

  • O PROJEKTU NEVER FORGET – NIKAD NE ZABORAVIMO

Never Forget – Nikad ne zaboravimo je međunarodni projekt posvećen komemoriranju žrtava Holokausta, jačanju europske građanske kulture i demokracije, poštivanju ljudskih prava i razmišljanju o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Puni naziv projekta je Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU / Nikad ne zaboravimo – Sjećanje na Holokaust i izgradnja tolerancije i solidarnosti u EU i u cijelosti se financira iz programa Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) Europske unije. Vodeći partner projekta je Židovska općina Čakovec, a partneri su Občina Lendava i Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Aktivnosti projektnih partnera su brojne i podrazumijevaju: organizaciju konferencija, radionica, seminara, predavanja, izložbi i koncerata te postavljanjem Stolpersteina/Kamena spoticanja u Međimurju i Prekmurju. Izložba postavljena u čakovečkom Centru za kulturu najava je izdavanja knjige i produkcije dokumentarnog filma o Židovima s našeg područja koji su preživjeli Holokaust, čije predstavljanje javnost može očekivati u finalu projekta.

Program

29.5.2022. Početna konferencija projekta; Komemoracija za žrtve Holokausta

18.10.2022. Izložba i koncert

3.2.2023. Seminar i radionica, izložba

18.4.2023. Yom Hashoa/Dan Sjećanja; polaganje Kamena spoticanja; Promocija knjige i produkcija dokumentarnog filma, Završna konferencija projekta

Centar za kulturu Čakovec / Galerija / utorak,  18. listopada 2022. u 18.30 sati / otvorenje izložbe

  • Trajanje: 18.10. – 6.11.2022.

MIRJAM DESPINIĆ-BIŠKUP

Kad progovore žrtve i svjedoci neshvatljiva zla, treba svim dostupnim sredstvima zabilježiti njihova svjedočanstva. Jer, rijetki se pristaju vratiti u traumu kakvu povijest ne pamti. Autorica izložbe je tri godine slušala ljude, danas svoje prijatelje, koji su doživjeli užase koncentracijskih logora, ljude čiji su roditelji, braća, sestre i djeca ubijani na monstruozne načine. O svojoj su boli dugo šutjeli. Hvala im što su progovorili i dozvolili da ih se čuje!

“Teško mi je bilo te tragične slike smjestiti u svoje Međimurje, u svoj rodni Čakovec. S tugom sam prolazila gradom znajući da su ovdje nekoć živjeli, veselili se, stvarali moju i našu budućnost – Židovi iz Međimurja. Razgovarajući s ovim divnim ljudima, odlučili smo snimiti dokumentarni film, napisati knjigu i ocrtati vrijeme u kojem je uništen narod čija smo djela baštinili. Ova je izložba uvod u predstojeću knjigu i dokumentarni film. Da se nikad ne zaboravi!”, riječi su autorice Mirjam Despinić-Biškup.

Autorica serije portreta i fotografija je Sara Murk, autor portreta Mikija Grünwalda je Zoran Fras.

O autorici izložbe:

MIRJAM DESPINIĆ-BIŠKUP rođena je 1991. u Čakovcu. Preddiplomski studij završila je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirala komunikologiju na Univerzi u Ljubljani. Tamo je na četvrtoj godini doktorata iz područja socijalne i političke antropologije. Vlasnica je obrta za medijske i komunikacijske usluge, DemiDe. Piše i bavi se dokumentarizmom.

  • Dvorana Centra za kulturu Čakovec  / utorak 18. listopada 2022. u 20 sati

KONCERT

NIKOLA DAVID / tenor

MAJA GRUJIĆ / klavir

KONTRA-KVARTET / glazbena etno skupina

Predstavljanje i približavanje židovskog glazbenog stvaralaštva publici Čakovca i Međimurja povezano je sa željom Židovske općine Čakovec da dočara važnost glazbe u svakodnevnom životu naših prethodnika i nas danas. Organizirajući dosad brojne koncerte umjetnika kojima su europske i svjetske pozornice svakodnevica, u našem je gradu prepoznat sjaj njihovog specifičnog glazbenog izraza i interpretacije. Tako je i ovaj put, na pozornici Centra za kulturu na kojoj se izvode religijske, etno i popularne skladbe židovskog glazbenog stvaralaštva.

NIKOLA DAVID / tenor rođen je u Beloj Crkvi u Srbiji. Studirao je pjevanje i glazbu na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Kao stipendist Zaklade Anni Eisler Lehmann 1998. godine odlazi u Mainz gdje završava poslijediplomski umjetnički studij na Konzervatoriju Peter Cornelius. Nastupao je na značajnim međunarodnim festivalima u Europi, gostovao u Bugarskoj, Izraelu, Norveškoj, Švicarskoj, Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Njegovi scenski angažmani odveli su ga u Operu u Eisenachu, Anhalt Theater Dessau i Stadttheater Augsburg, a kao tenor solist tumačio je brojne uloge iz klasičnog repertoara. Kao oratorijski pjevač koncertirao je u zemlji i inozemstvu s djelima J. S. Bacha (Magnificat i kantate), W. A. Mozarta (Requiem), J. Haydna (Stvaranje), F. Schuberta (Misa u G-duru), F. Mendelsohna (Elias), A. Honeggera (Kralj David) i drugima. Pjevao je Tamina u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” i Basilija u “Figarovoj ženidbi”, Nemorina u Donizettijevu “Ljubavnom napitku”.

Za kantora je studirao na Abraham Geiger Collegeu u Potsdamu od 2008. do 2013. godine kada je u travnju zaređen za kantora. „Uvijek sam imao osjećaj da će to u jednom trenutku biti moj posao“, kaže Nikola David, kantor Liberalne židovske kongregacije München.

MAJA GRUJIĆ / klavir završila je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gdje je završila i specijalistički studij iz komorne glazbe. Tijekom studija primila je specijalnu nagradu iz Fonda Radmile Đorđević za perspektivnu klavirsku suradnicu u radu sa solo pevačima. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu zaposlila se kao stručna suradnica-korepetitorica, a danas je samostalna stručna suradnica u klasi prof. dr. Milice Stojadinović.

Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima kao klavirska podrška studentima, održava koncerte i sudjeluje na umjetničkim festivalima (Nomus, Somus, Кotor-art, Кotor, Tiski cvet, Novi Кneževac,…). Nastupala je u prestižnim koncertnim prostorima poput Кulturnog centra Srbije u Parizu, Gradske kuće u Dortmundu, Palači Foz u Lisabonu, Galeriji klavira u Beču, Dvorani Franz Liszt u Budimpešti, Rokoko dvorani u Augsburgu, Gradskom muzej u Münchenu. Izdala je dva nosača zvuka: sa Branislavom Jatićem (bas) 2001. i sa Vesnom Aćimović (sopran) 2009. godine. Snimala je za RTV Novi Sad i Beograd.

KONTRA-KVARTET je glazbena etno skupina iz Maribora koja već 10 godina izvodi bogatu tradicionalnu židovsku klezmer glazbu. Među rijetkima su u Sloveniji koji sviraju ovu vrstu glazbe, nastupajući u zemlji i inozemstvu. Nastoje zadržati autentičnost u različitim ambijentima (sinagoge, muzeji, svečanosti), nastupali su na najvećem festivalu klezmer glazbe u Tzfatu u Izraelu, Echos Festivalu Gorizia u Italiji, Zagrebu, Sarajevu, Osijeku, Novom Sadu, Budvi, Austriji. „Tko nije doživio glazbu punu strasti, dramatičnosti i melankolije koja prodire ravno u srce, prikraćen je za te užitke“, poručuju iz Kontra-kvarteta. Iako članovi nemaju židovske korjene, njeguju tu tradicionalnu glazbu iskreno i dopadljivo. Oni su: Daniel Marinič (harmonika), Vesna Čobal, prof. (violina), Petar Marić (gitara), Branko Smrtnik (kontrabas) i Domen Marn (klarinet).

ULAZ SLOBODAN !

  • Partner izložbe i koncerta je Grad Čakovec.

Financira Europska Unija.

Stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost Židovske općine Čakovec i ne odražavaju nužno nazore Europske unije ili EACEA-e. Europska unija i ugovorno tijelo ne snose odgovornost za sadržaj.