CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

U ovogodišnjoj Noći kazališta u Hrvatskoj sudjeluje: 28 gradova, 76 institucija, 110 predstava i 60-tak popratnih programa. Detaljni raspored možete pronaći na web stranici http://www.noc-kazalista.com/. Ovogodišnji program čakovečke Noći kazališta osim predstave SNJEGULJICA MORA UMRIJETI Kazališne družine Pinklec i Dječje i lutkarske scene hNK u Varaždinu upotpunit će i Kazališna družina Štolcer s predstavom IDU ZRINSKI.

 

Program

 

  • subota 17. studenoga u 16.00 sati

Kazališna družina «Štolcer» Čakovec

IDU ZRINSKI

Režija: Dejan Buvač (najbolja režija na ovogodišnjem festivalu KAM)

Kostimi: Jasmina Kuhanec

Zvuk: Dino Pavleković

Uloge: Željka Grahovec (najbolja glumica na ovogodišnjem festivalu KAM), Matko Buvač, Ivica Mikolaj, Marko Kovač, Kristina Štebih, Tamara Korunek, Toni Zadravec, Igor Belovaić, Ana Horvat, Josip Bašek, Dejan Buvač.

 Foto: Vjeran Žganec Rogulja

Obitelj Zrinski je na okupu. Gospodaru Čakovca, banu Nikoli Zrinskom, u posjet je došao brat Petar sa ženom Katarinom. Nitko ne zna što rade iza zidova. Možda se odmaraju, možda pišu pisma, možda se spremaju za novu bitku s Turcima. Čini se da život među zidinama prolazi sporo. Sajmeni je dan. Pred zidinama vreva, tu se radi, ljubi, pjeva i živi.

Obični ljudi žive posve običnim životom.

Kazališna družina «Štolcer» sastavni je dio Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, a svoju prvu predstavu (Pismo z Galicije) izvela je 2010. godine na KAM-u i odmah postala apsolutni pobjednik. Osvojene su nagrade za najbolju predstavu , najbolji dramski tekst – autorica Kristina Štebih i najbolju režiju – Dejan Buvač. Na 50. festivalu kazališnih amatera na Hvaru predstava ponavlja uspjeh iz Preloga i te je ponovno osvojila 3 najvrijednije nagrade (najbolja predstava, najbolji dramski tekst i najbolja režija) te još dvije nominacija za inovativnost i najbolju žensku ulogu , što još nikom nije uspjelo u povijesti Festivala. Kao predstavnik Hrvatske kazališna družina s predstavom je gostovala u Sloveniji i Srbiji, te imala brojne nastupe diljem Hrvatske.

Kristina Štebih dobila je nagradu Mihovil Pavlek Miškina, Hrvatskog sabora kulture za najbolji dramski tekst – Pismo z Galicije. Na KAM-u 2011. godine izveli su predstavu REQUIEM ZA ŽIVE te bili nominirani za najbolju predstavu, a Dejan Buvač dobio je nagradu za režiju predstave. Na KAM-u 2012. godine kazališna družina predstavila se predstavom IDU ZRINSKI autorice Kristine Štebih. Željka Grahovec dobila je nagradu za najbolju glumicu Festivala, Dejan Buvač nagradu za režiju , Kazališna družina dobila je i posebno priznanje za izvrsnu kolektivnu igru, a Marko Kovač za glumačku minijaturu. Osim ovih nagrada predstava je bila nominirana i za najbolju predstavu KAM-a , te za najbolji dramski tekst.

Trajanje: 60 minuta

Ulaznica: 15,00 kuna

 

  • subota 17. studenoga u 21.00 sat

Kazališna družina «Pinklec» Čakovec u koprodukciji s

Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu

Rona Žulj

SNJEGULJICA MORA UMRIJETI

dramska predstava za djecu i mlade

Režija: Miran Kurspahić     Dramaturgija: Rona Žulj    Kostimi: Ivica Skoko

Glazba: Nikša Marinović     Rasvjeta: Neven Taradi

Igraju:

Snjeguljica – Nancy Abdel- Sakhi     Avatar/Junak – Davor Dokleja

Kraljica, služavka – Karolina Horvat      Lovac, kuhar, patuljak – Mario Jakšić

Ogledalce, stjuard, patuljak – Matija Kezele

Cilj ovoga projekta je na interaktivan i događajan način naglasiti didaktični aspekt bajke. Gledatelju prepoznatljiva bajka uz pomoć dramaturških umetaka i odvojaka dobija sasvim novo ruho i koncept, koji bi zaintrigirao gledatelja i naveo ga na participaciju u igri. Bitna stavka je da ta priča mora biti dobro poznata gledatelju, kako se ne bi trošilo suvišno vrijeme na objašnjavanje fabule, te kako bi se gledaoc osjećao sigurno u strukturi priče koju poznaje. Uz pomoć avatara, lika iz svijeta bajke, publika postaje aktivni sudionik i junak priče, koju putem vlastitih odluka usmjerava sam daljnji tijek zbivanja i mogući završetak bajke.

Publika putem glasovanja donosi odluke koje njihov avatar sprovodi u priči (predstavi), te na različitim punktovima priče odvodi njen razvoj u posve novim smjerovima. Sve što se dešava u priči, ovisi o njihovoj grupnoj odluci. To je ujedno i zanimljiv i poučan način da se djeci (a i roditeljima) približi i objasni koncept demokracije, koncept glasovanja te ideja odlučivanja većine. Priča se dakle može granati u raznim smjerovima, no nisu svi završeci sretni po glavne junake ili po samog avatara. Stvari jednako tako mogu poći po zlu te dovesti priču, preuranjenom ili nesretnom završetku. Na taj se način spoznaje kako odluka većine nije nužno najbolja moguća odluka. Na određenim punktovima u priči, pred avatara su stavljene dvije moguće radnje i odluke o kojima se on konzultira sa publikom. Publika glasa za jednu od te dvije opcije i avatar ispoštovavši njihovu odluku prione tom smjeru radnje. Na glumcu/avataru je da svojom vještinom vođenja utječe na publiku, te da u slučaju prevelikog lutanja priču usmjeri u pravome smjeru i privede ju u razumnom vremenskome trajanju željenom svršetku.

Fotografije: Mario Jakšić

 

Trajanje: 60 minuta

Dob: 10+ (viši razredi osnovne škole te prvi i drugi razredi srednje škole)

Ulaznica: 15,00 kuna