• RASPORED PRIKAZIVANJA:
  • nedjelja 11.12. u 20.00 sati

NOSILA JE RUBAC ČRLENI

romantična komedija / Hrvatska, Sjeverna Makedonija / 2022.

Režija: Goran Dukić

Uloge: Nataša Dorčić, Pjer Meničanin, Tesa Litvan, Ljubo Zečević, Ljubomir Kerekeš, Areta Ćurković, Dora Polić, Robert Ugrina

Originalna glazba: Cinkuši, Marko First

IZ KRITIKA

„Luckast i simpatičan. Ponekad tužan, češće smiješan. Onak´ k´o život.” (Ivan Žaknić, Zona filma)

“Film koji ispisuje najljepšu filmsku posvetu Zagorju” (Jurica Pavičić, Jutarnji list)

“Ljubavno pismo jedinstvenom krajoliku i duhu Zagorja” (Marko Stojiljković, Cineuropa)

“Jedan od najneobičnijih i najsimpatičnijih domaćih filmova posljednjih godina” (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)

“Ultrasimpatična romantična komedija” (Zrinka Pavlić, tportal)

 

Sveznajući narator Isus Krist (33), prefrigana kuma Anka (57) i brbljava svinja Beba (2) u pitomom Hrvatskom zagorju u ratnim devedesetima. Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure.

 

Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end – uključeni. Osim pajceka na kolinju, stradalih nema. Ali je zato novorođenih sveukupno šesnaest!

 

Trajanje: 86 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

O filmu

„Nosila je rubac črleni“ – jedan od najsimpatičnijih domaćih filmova u zadnjih desetak godina

 

Film je kombinacija komedije (nije ha-ha urnebes, ali izmamit će vam osmijeh na lice), filma ceste, pastoralne bajke, animiranog filma, suptilnog komentara na besmisao rata, a ima i blagu melankoličnu crtu, ocrtavajući osobne tragedije u pozadini šarolikih i veselih života lokalnog stanovništva. Posvetu praščiću Babeu autori i ne pokušavaju sakriti, iako je prasica Beba sasvim svoj, originalan lik, a „zagorskoj atmosferi“ pridonosi i sjajna muzika grupe Cinkuši.

Zrinka Pavlić, dio iz filmskog osvrta, tportal.hr

 

O redatelju

Goran Dukić (Zagreb), diplomirao filmsku režiju na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomski završio na Američkom filmskom institutu u Los Angelesu. U SAD-u Goran je režirao više kratkih filmova te cjelovečernje igrane filmove Pizzeria Kamikaze (2007), premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, te Opsesija (2019.). U Hrvatskoj je režirao drugu sezonu serije Počivali u miru (2017.).

  • Ulaznica: 25,00 kuna / 3,32 € / dostupno online i na blagajni Centra