CZK CAKOVEC

Od osnutka 1981. godine, nastojeći u potpunosti opravdati svoj širok i sveobuhvatan naziv, Centar za kulturu u Čakovcu razvija različite izvorne manifestacije i programe te organizira brojne nastupe gostujućih izvođača.

DVORANA CZK

Na velikoj sceni Centra, u dvorani koja prima 546 posjetitelja, održavaju se raznolike kazališne, baletne i glazbene priredbe. Gotovo svakodnevno se prikazuju filmovi, a dugogodišnju filmsku tradiciju čine i tribine Petkom u 22, nedjeljna Dječja filmska tribina i najnovija Filmofilija.

Vezano uz film spomenimo još  Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade koju Centar od 2013. organizira  svake godine  početkom ožujka. Hrvatsku mrežu neovisnih kinoprikazivača je 2014. osnovalo 27  kinoprikazivača među kojima i naše kino, kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar same filmske djelatnosti te pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske.  Popularnost je stekla i nova tribina KINO ZA MLADE koja je 2015. zaživjela u suradnji s profesorima i učenicima Graditeljske škole Čakovec – smjer medijski tehničari koji djeluju i preko Filmskog kluba.

Kino Centra postalo je član najvažnije europske asocijacije kina – EUROPA CINEMAS zaključkom stručne  komisije održane u Parizu 20.4.2016. godine. Od svibnja 2016. kino je član i ECFA-e (European Children’s Film Association) koja promovira dječji film i film za djecu, te joj je glavni cilj što veći broj djece upoznati s europskim filmom.

U izložbenom prostoru, koji ima status državne galerije, svoje radove izlažu poznati i cijenjeni likovni umjetnici.

Izložba 35 godina Centra za kulturu Čakovec

Zgradu Centra za kulturu projektirao je dipl. arh. Ivan Petrović. Unutrašnjost su osmislili akademski umjetnici Mihael Štebih (kameni mozaik), Slobodan Simić (figurativna) i Roko Štokić (apstraktna freska).

Centar je svečano otvoren 29. studenoga 1981. godine uz koncert Zagrebačkih simfoničara i Zbora Radio-televizije Zagreb pod ravnanjem Igora Kuljerića. Prva kazališna predstava odigrana je dva mjeseca kasnije – bila je to dramatizacija Krležinog romana Banket u Blitvi u izvedbi zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Georgija Para.

Najdulju tradiciju imaju Tribina Čakovec četvrtkom i Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski.

Pri Centru od 1987. godine djeluje Kazališna družina Pinklec koja je 2006. godine stekla status profesionalne kazališne družine.

Scena iz predstave PUŽ MUŽ Kazališne družine Pinklec

Centar je od 2000. godine domaćin godišnjih Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ koji imaju međunarodni karakter.

Godine 2011. otvorena je Kazališna tribina za djecu i mlade “CUKOREK”.

KUCNI-DUHOVI

Kazališna družina “Pinklec” – scena iz predstave KUĆNI DUHOVI.

U sklopu Kazališne družine Pinklec od 2011. godine djeluje Dramski studio Dada osnovan 28.1.2004. kao kazališna grupa unutar Centra za mlade, CeZaM Čakovec. Dolaskom pod okrilje Kazališne družine Pinklec Dada započinje novu eru stvaralaštva te danas u 8 različitih dramskih grupa okuplja više od stotinu djece.

Dramski studio Dada u predstavi ZOO!

U Centru se od 1994. održava sve zapaženiji Jazz fair, a na Maloj sceni “Vinko Lisjak” program Jazz srijeda.

U novije vrijeme, otkako je obnovljena zgrada Scheier, Centar mnoge glazbene događaje organizira i u dvorani Zrinski, prikladnoj za komorne koncerte pa se tamo od 2014. održava i Festival komorne glazbe.

Centar izdaje knjige o likovnim i glazbenim umjetnicima, o kino djelatnosti a od ožujka 1998.  mjesečnik Cooltura u kojem se najavljuju predstojeći kulturni događaji.

U objektu Centra i danas djeluje škola animiranog filma u kojoj djeca stvaraju animirane filmove i svoja iskustva prenose cijelim svijetom.