O KONJIMA I LJUDIMA
Of Horses and Men /Hross í oss
komična romantična drama

Redatelj: Benedikt Erlingsson
Scenarist: Benedikt Erlingsson
Producent: Fridrik Thor Fridriksson
Direktor fotografije: Bergsteinn Bjorgulfsson
Montaža: David Alexander Corno
Zemlja: Island, Norveška, Njemačka
Godina: 2013.
Uloge: Ingvar E. Sigurdsson, Charlotte Boving, Helgi Björnsson

O KONJIM AI LJUDIMA NASLOVNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivali i nagrade:
Islandski kandidat za Oscara 2014. u kategoriji najboljeg stranog filma, San Sebastian Film Festival 2013. – najbolji redatelj-debitant, Tokyo International Film Festival 2013. – najbolji redatelj

Prije svakog filmskog festivala postoje filmovi koji se na neki način izvajaju i koje filmaši preporučuju iznad svih, nešto što se u kratkih tjedan dana mora pogledati. Islandski film O konjima i ljudima jedan je od takvih. Zanimljivost ovog filma te zašto je česta preporuka ovogodišnjeg Zagreb film festivala jest najprije sama tema. Film govori o odnosu konja i čovjeka ili što je to konjsko u nama i ljudsko u konjima. Prema izjavi samog redatelja Benedikta Erlingssona mi nismo puno drugačiji od njih. Oni su na neki način životinje, kao i mi, koje ovise jedne o drugima, a povezuje nas ljubav. Film, ispričan kroz šest međusobno povezanih basni, kroz crni humor i fantastičnu ljepotu islandskog krajolika otvara problematiku ljudske potrebe za ovladavanjem prirodom i borbi protiv okrutne sudbine seoskog života u kojoj se ne zna tko će izvući deblji kraj, konj ili čovjek.

O KONJIMA I LJUDIMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trajanje: 81 minuta
Preporučamo starijima od 16 godina.

Životopis redatelja
Benedikt Erlingsson je pisac, glumac i jedan od najuspješnijih islandskih kazališnih redatelja protekloga desetljeća. Režirao je dva kratka filma, „Thanks“ (2007.) i „The Nail“ (2008.).
O konjima i ljudima je njegov prvi dugometražni film.