27. listopad – SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

UNESCO-ov Svjetski dan audiovizualne baštine namijenjen je jačanju javne svijesti o ulozi takve vrste baštine. Zbog važnosti njezina očuvanja za sljedeće naraštaje i Centar za kulturu Čakovec u suradnji s Kino mrežom  uključuje se u obilježavanje ovog dana sa dva hrvatska filma koji će biti prikazani 28. listopada 2019.

BESPLATNE ULAZNICE PODIŽU SE NA BLAGAJNI CENTRA ZA KULTURU.

VLAK U SNIJEGUponedjeljak 28. listopada 2019. u 18.00 sati

dječja avantura/Hrvatska/1976.

Režija: Mate Relja

Scenarij: Mato Lovrak, Mate Relja

Glazba: Arsen Dedić

Uloge: Edo Peročević, Antun Nalis, Slavko Štimac, Ratko Buljan, Branko Matić …

Vlak u snijegu redatelja Mate Relje jedan je od najuspjelijih i najgledanijih hrvatskih dječjih filmova jugoslavenskog razdoblja koji je, poput mnogih hrvatskih dječjih filmskih klasika, nastao prema književnom predlošku, istoimenom romanu Mate Lovraka.

Trajanje: 81 minuta

ČARUGAponedjeljak 28.10. u 20.00 sati

komedija, drama, avantura/ Hrvatska/ 1991.

Režija: Rajko Grlić

Scenarij: Ivan Kušan, Rajko Grlić

Glazba: Goran Bregović

Uloge: Ivo Gregurević, Davor Janjić, Branka Trlin-Matula, Ena Begović, Petar Božović, Dejan Aćimović, Filip Šovagović, Branislav Lečić, Petar Arsovski, Nenad Stojanovski, Gojmir Lešnjak, Danko Ljuština

“Čaruga” je film o utopiji socijalne jednakosti i društvene pravde, o raju na zemlji u kojem će svi imati onoliko koliko im treba.

Pohlepa za novcem i moći, međutim, brzo je rastjerala sve snove, a Čaruga se od revolucionara i romantičnog hajduka preobrazio u surovog razbojnika i ubojicu… Početak filma vraća nas u ranu zoru 27. veljače 1925. godine, u dvorište osječkog zatvora u kojem se natiskalo preko 3000 znatiželjnika kako bi prisustvovali vješanju “slavonskog Robina Hooda” Jove Stanisavljevića Čaruge….

Trajanje: 108 minuta