POVRATAK U KINO! 

  • SRETNO DIJETE –  ponedjeljak 21.9.2020. u 20 sati

 

21. rujna u 20.00 sati

SRETNO DIJETE

dokumentarni film / Hrvatska / 2003.

Režija: Igor Mirković

Nikada se nije plesalo kao tih godinu ili dvije početkom osamdesetih. Vrijeme nije bilo veselo: zemlju je tresla ekonomska kriza, umro je svemoćni predsjednik Tito, stizale su vijesti da je u Poljskoj uvedeno izvanredno stanje, a generacija mladih živjela je u skladu s tada popularnom pjesmom Zamisli život u ritmu muzike za ples. Tada je odrastala posljednja generacija djece socijalizma. U to su doba karijere počeli Azra, Haustor, Film, Patrola, Pankrti, Električni orgazam, Idoli, Prljavo kazalište i mnogi drugi. Sretno dijete glazbeni je dokumentarac o najboljem i najplodnijem razdoblju jugoslavenske rock-scene, vremenu s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Godine 2004. fi lm je osvojio Oktavijana za najbolji dokumentarni fi lm na Danima hrvatskog filma.

Trajanje: 97 minuta

Preporučujemo starijima od 12 godina.

Ulaznica: 25,00 kuna

 19. i 20. rujna u 18.00 sati

 

SONJA I BIK

komedija / Hrvatska / 2012.

Režija: Vlatka Vorkapic

Uloge: Judita Frankovic, Goran Bogdan, Dejan Acimovic, Ivo Gregurevic, Mila Elegovic

Na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske zaustavlja se kamion s četiri muškarca i jednim bikom. Djed Stipe, otac Stipe, stariji sin Stipe i mlađi sin Stipe prevoze bika Garonju na dogovorenu borbu u Hrvatsku. Nemaju sve potrebne papire pa bik ne može prijeći granicu. Ali, Stipe otac se dosjeti i nekoliko kilometara dalje pusti Garonju da sam pređe granicu pasući travu. Pa tko će legitimirati životinju?! Tako je bik Garonja došao u Hrvatsku. U Hrvatskoj se pak vode žustre rasprave oko izglasavanja Zakona o zabrani borbi životinja. Sonja, vegetarijanka i aktivistica za zaštitu životinja iz Zagreba, velika je protivnica borbi bikova. U Zagori s negodovanjem gledaju televizijsku emisiju u kojoj ih ona optužuje za okrutan odnos prema bikovima. Pada i oklada da Sonja neće imati hrabrosti približiti se biku Garonji na bliže od tri metra. Oklada je poprilično bizarna zbog uloga kojeg nudi Stipe, vlasnik bika Garonje. Izazov Sonji nosi Ante, sin glavnog organizatora, agent osiguranja poznat po svojoj moći uvjeravanja.

Trajanje: 102 min.

Preporučamo starijima od 12 godina

Ulaznica: 25,00 kuna

HAVC u suradnji s audiovizualnom zajednicom najavljuje veliku nacionalnu kampanju hrvatskog filma kroz seriju filmskih spotova kakve nismo još vidjeli u hrvatskoj kinematografiji.

Pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju. Velika kina su bila prisiljena zatvoriti svoja vrata, a nacionalna Mreža neovisnih kinoprikazivača doživljela je dramatičan pad gledanosti uz nedostatak filmova. Tako se vrijeme koje smo provodili u kinima pokušalo nadoknaditi virtualnim sadržajima i besplatnim filmovima koji su u rekordnom vremenu iznikli u krizi koja nas je zadesila. Ipak, u isto vrijeme, samoizolacija je na neki način samo podsjetila kako je svakodnevicu bez živog oblika konzumiranja umjetnosti nepodnošljivo zamisliti, a kamoli živjeti.

HAVC je pokrenuo projekt s namjerom da se publika pozove natrag u kina uz potrebite mjere opreza, a uz program hrvatskih filmskih uspješnica. U suradnji s audiovizualnom zajednicom angažirali smo poznate autore koji su osmislili kreativnu kampanju pod nazivom Povratak u kino!” rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVCa.

Nacionalna medijska kampanja koja je počela 20. kolovoza i poziva na povratak u kina, osmišljena je kroz seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova. Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane. Veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima.

Mreža neovisnih kina tijekom rujna prikazivat će uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije. Riječ je o naslovima poput Čudesne šume u režiji Milana Blažekovića (1986.), Kapetan Mikula mali u režiji Obrada Gluščevića (1974.), Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića (2013.), Servantes iz Malog mista u režiji Daniela Marušića (1982.), Štefica Cvek u raljama života u režiji Rajka Grlića (1984.), Sretno dijete redatelja Igora Mirkovića (2007.), Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), Gosti iz Galaksije u režiji legendarnog Dušana Vukotića (1981.), Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film Teleport Zovko istog redatelja (2013.). Program hrvatskog filma multipleks kina obilježit će već 25. kolovoza, nakon otvaranja svojih dvorana, prikazivanjem filmova Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić, Posljednji Srbin u Hrvatskoj u režiji Predraga Ličine i Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića.

U Centru za kulturu Čakovec moći ćete pogledati tri filma i to Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić (2012.) te Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića (2013.) i Sretno dijete redatelja Igora Mirkovića (2007.).

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica bit će namijenjen restauraciji filma Sedmi kontinent, zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića, kojem prijeti fizičko propadanje. Time će se javno upozoriti na zabrinjavajuće stanje filmskih kopija temeljnih djela hrvatske kinematografije te o važnosti inicijativa spašavanja antologijskih djela hrvatske kulture.

Izvor: www.havc.hr