PREDSTAVA “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE „PINKLEC“ IZ ČAKOVCA SA ŠEST OSVOJENIH NAGRADA NAJBOLJA NA OVOGODIŠNJEM SLUK-U

/Osijek, 31. svibnja – 4. lipnja 2023./

Ovogodišnje 29. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske zatvoreno je dodjelom nagrada u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Susret su organizirali Hrvatski centar UNIMA i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu. Stručni ocjenjivački sud – Tamara Kučinović, Edi Majaron i Đuro Roić pogledao je deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama.

Osim 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji na ovogodišnjem SLUK-u izvedeno je još sedam predstava u popratnom programu, organizirane su i dvije izložbe, ona Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te velika izložba Osječki SLUK-ovi u Državnom arhivu u Osijeku. Od trinaest dodijeljenih nagrada, čak je šest pripalo predstavi “Drvljaci” autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca.

NAGRADE I OBRAZLOŽENJA STRUČNIH OCJENJIVAČA / Kazališna družina „Pinklec“

  • NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANJE RASVJETE DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Rasvjeta u predstavi “Drvljaci” nije samo rasvjeta već važan dio dramaturgije predstave. Suptilno i snažno u isto vrijeme izdvaja važno i kroji jake atmosfere koje uvelike doprinose unutarnjoj liniji radnje i emotivnom aspektu glumaca.

  • NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU I PATRIKU GREGURECU ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Dramska snaga teksta leži u jednostavnim rečenicama, onim izgovorenim i onima koje nisu izgovorene i time nježno i pažljivo slijedi humanističku ideju koja nam je svima bliska. Prirodnost i lakoća napisanih rečenica daje dojam improvizacije i time tvori scensku istinitost i osjećaj realnosti.

  • NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU DODJELJUJE SE VANJI JOVANOVIĆU ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Vanja Jovanović hrabro i suptilno progovara o temi koja nas na žalost nikada ne napušta. Nenametljivo i duhovito u isto vrijeme kroz metaforu priča priču o ratu vješto režijski balansira između teatra objekta i glume. Njegov osjećaj za cjelinu uključuje sve elemente predstave kao ravnopravne partnere glumcima.

  • NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI DODJELJUJE SE PREDSTAVI “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Kreativnost i specifičnost pojedinačnih elemenata predstave tvore skladan zajednički pothvat koji svojom suptilnošću u konačnici ostavljaju bez riječi. Predstava “Drvljaci” u svojoj osnovi njeguje glumački pristup u kojem nema suvišnih izvanjskih elemenata igre, već duboko iznutra tvori liniju radnje. Obični predmeti koji postaju metafora daju naslutiti realnosti rata već na početku predstave, ali nas ipak na kraju šokiraju i tjeraju na suosjećanje i tišinu. Predstava “Drvljaci” vraća vjeru u dječje kazalište koje nije infantilno i površno, već duboko i slojevito.

  • NAGRADA ZA UKUPNU LIKOVNOST PREDSTAVE “BRANKO STOJAKOVIĆ” KOJU DODJELJUJE KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR DODJELJUJE SE ALENI PAVLOVIĆ ZA PREDSTAVU “DRVLJACI” KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC IZ ČAKOVCA

Alena Pavlović pomno odabranim predmetima podržava snažnu metaforu predstave. Njezin osjećaj za boje i materijale prati dramu predstave i podupire emociju glumaca otvarajući im mogućnost igre i mašte. Predmet tvori neodvojivu cjelinu suptilne likovnosti i jednostavne estetike koja nenametljivo otvara prostor empatije.

  • NAJBOLJA PREDSTAVA DJEČJEG PROSUDBENOG ODBORA

Dječji prosudbeni odbor u sastavu Nikola Flegar, Rafael Selenić, Magdalena Trdin, Bruna Verner, Mislav Oršolić i Katja Tomičić svoju je nagradu za najbolju predstavu dodijelio također predstavi „Drvljaci“ Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca.

 

Dodijeljene su i Povelje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, te Priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu.