Predstava „Vuka se ne bojim ja“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca dobila je najvišu ocjenu obiteljsko-stručnog žirija i osvojila jedinu nagradu jubilarne 25. revije lutkarskih kazališta – nagradu DOMINO!

Prenosimo

Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Nagrada Domino putuje Kazališnoj družini Pinklec u Čakovec

Pobjednik ovogodišnje jubilarne 25. revije lutkarskih kazališta prema ocjenama obiteljsko – stručnog žirija je Kazališna družina Pinklec, Čakovec s predstavom „Vuka se ne bojim ja“ autorice Tanje Novak i redatelja Romana Bogdana.

„U ovoj zaigranoj i optimističnoj predstavi jednako su uživali i djeca i odrasli. Drago mi je da je naš žiri prepoznao sve kvalitete ove sjajne predstave koja je poznatu klasičnu bajku o tri praščića iščitala na originalan i suvremen način, aktualan, baš u duhu današnjeg vremena jer nam poručuje da zajedništvom i slogom možemo pobijediti sve nedaće.“, poručila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Nagrada publike Domino jedina je nagrada festivala. Obzirom da ove godine sva publika nije mogla glasati zbog epidemioloških mjera,  riječki lutkari doskočili su tom problemu na način da su oformili obiteljsko – stručni žiri Revije sastavljen od obitelji Vodopija, dugogodišnjih vjernih pratitelja Kazališta te Davida Petrovića, glumca – lutkara GKL Rijeka. U njihovom obrazloženju nagrade stoji kako je predstava zabavna, dozirana i vrhunski odigrana:


„Glumački kolektiv je vrlo ujednačen i zajedno izvrsno funkcionira. Njihovo je zadovoljstvo bivanjem na sceni bilo upravo zarazno i teško je bilo ne uživati. Zadivljuje kako je s malo elemenata postignuto jako mnogo. Dapače, sve je bilo baš onako kako treba biti – jednostavna priča ispunjena pozitivnom energijom koja je izvrsno komunicirala s publikom svih dobnih skupina.“

Proglašenje najbolje predstave Revije održano je u utorak, 10. studenog 2020. u dvorani Gradskog kazališta lutaka Rijeka nakon promocije časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek „Književna revija – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj“. Nagradu Domino i ove je godine dizajnerski osmislio Studio Cuculić, a ovaj put to je skulptura s motivom ribara koji je upecao sam sebe.

  1. revija lutkarskih kazališta održala se od 2. do 10. studenog 2020. u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, RiHub-u i Galeriji Kortil. Na jubilarnoj Reviji gostovalo je 8 kazališta, većinom iz Hrvatske, ali i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te je izvedeno sveukupno 16 predstava. Publika je, osim u predstavama, mogla uživati u bogatom i raznolikom popratnom programu u sklopu kojeg u održane dvije radionice, dvije promocije knjiga i časopisa te izložba.

Iz zapisa žirija…

Poznatom predlošku klasične bajke prišlo se s modernog aspekta s natruhama mjuzikla te je autorski tim i ansambl ovu priču približio djeci i odraslima i učinio ju jako zavodljivom. Glumački kolektiv je vrlo ujednačen i zajedno izvrsno funkcionira. Držati ritam 45 minuta i ne ispadati ni glumački ni glazbeno, za svaku je pohvalu. Glumci su sjajno dočarali vrlo jasnu priču razumljivu svim uzrastima, dok su istovremeno uživali u onome što rade. Njihovo je zadovoljstvo bivanjem na sceni bilo upravo zarazno i teško je bilo ne uživati.

Zadivljuje kako se s malo rekvizita uspjelo realizirati cijelu predstavu bez da išta nedostaje. S jako malo elemenata postignuto je jako mnogo. Dapače, sve je bilo baš onako kako treba biti – jednostavna priča ispunjena pozitivnom energijom koja je izvrsno komunicirala s publikom svih dobnih skupina.

Režija je vrlo dinamična i funkcionalna. Istina, ništa spektakularno, ali s malo dobro odabranih scenskih elemenata i puno glumačkog entuzijazma čini čuda. Kostimi ostavljaju poseban dojam svojom jednostavnošću, ali i promišljenošću detalja.

Predstava je zaista zabavna i od banalne je radnje napravila puno više.

Ukratko: zabavno, dozirano i vrhunski odigrano.