PROFESIONALAC – Tribina ČČ – 2. veljače 2012. u 20 sati

Satiričko kazalište «Kerempuh» Zagreb i Kazališna družina «Glumci u Zagvozdu»

Dušan Kovačević

  • PROFESIONALAC

ili Tužna komedija po Luki

Režija: Bogdan Diklić

Skladatelj: Arsen Dedić

Scenograf: Vedran Mlikota

Korstimografkinja: Đurđa Janeš

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar

 

  • Uloge: Danko Ljuština, Vedran Mlikota, Anica Kovačević, Goran Navojec/Siniša Ružić

 

PROFESIONALAC – nesvakidašnja priča iz svakodnevnog života

Ova tragikomedija opasna je priča u kojoj riječi pletu mrežu i prije nego što shvatimo što nam se dogodilo – već smo ulovljeni zauvijek. To je predstava koja hrabro progovara o slobodi i gorko nas podsjeća na to kako nam bilo koji dio naše prošlosti može kad tad dahnuti za vrat. Ukratko, dirljiva drama koja nas može od srca nasmijati, ali isto tako i rasplakati.

Profesionalac je priča o uglednom uredniku u izdavačkoj kući Teodoru Teji Kraju, kojem se jednoga dana na vratima ureda pojavi neobični posjetitelj, izvjesni Luka Laban. Na upit izdavača što se nalazi u torbi i velikom kovčegu, koje je donio sa sobom, odgovara mu da su to njegova sabrana djela. Kako urednik, disident u bivšem režimu, nije napisao nikakva Sabrana djela, a iz kovčega uz ta djela počinju izranjati i mnogi drugi, njemu nekada iznimno važni predmeti koje je zaboravljao po hotelima, vlakovima i kavanama, započinje neobičan razgovor protkan emocijama, politikom i literaturom. Laban nemilosrdno secira Tejin promašeni život i između njih se razvija prisan odnos, te upoznajemo njihove tužne sudbine.

Dušan Kovačević autor je nekih od najpoznatijih drama i scenarija s ovih prostora. Balkanski špijun, Sabirni centar, Radovan Treći, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva – predstavljaju umjetnička djela koja, ne samo da su se voljela, već su se i obožavala. Nakon kultne beogradske predstave koja je odigrana više od 400 puta te iznimno uspješne filmske ekranizacije, Kovačevićev Profesionalac ostvario je i svoju hrvatsku postavu i to u režiji proslavljenog Bogdana Diklića.

Trajanje: 80 minuta

  • Ulaznica: 70,00 kuna, s popustom 50,00 kuna (studenti, umirovljenici, organizirani posjet)

 

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec