Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina. Publika će tako od 21. do 29. travnja finaliste Nagrade publike LUX moći pogledati u Puli, Čakovcu, Rovinju, Dubrovniku, Novoj Gradiški, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Zaboku i Osijeku.

  • Tribina Čakovec četvrtkom
  • 21. travnja 2022. u 20.00 / besplatne ulaznice podižu se na blagajni Centra

QUO VADIS, AIDA ?

povijesna ratna drama o Srebrenici / Bosna i Hercegovina, Austrija, Rumunjska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Turska, Norveška / 2020.

Redateljica: Jasmila Žbanić

Glavne uloge: Jasna Đuričić; Izudin Bajrović; Boris Isaković; Johan Heldenbergh; Raymond Thiry; Emir Hadžihafizbegović; Edita Malovčić

Glazba: Antoni Łazarkiewicz

  • Najbolji europski film u 2021. godini!

Film je izabran za prikazivanje u glavnom natjecateljskom programu 77. Venecijanskog filmskog festivala. Ušao je u uži izbor od 15 filmova nominiranih za najbolji strani film na 93. dodjeli Oscara. Dobitnik je nagrade publike na 50. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu i nagrade za najbolji strani film 2021. na Filmskom festivalu u Göteborgu. Nominiran je za najbolji međunarodni film na 36. dodjeli Nagrade nezavisnog duha te za najbolji strani film i režiju na 74. dodjeli nagrade BAFTA.

Pobijedio je u tri od četiri nominirane kategorije na 34. dodjeli Europskih filmskih nagrada. Film je odnio nagrade za najbolju europsku redateljicu (Jasmila Žbanić), najbolju glumicu (Jasna Đuričić), te za najbolji europski film 2021.

Sredovječna Aida Selmanagić prevoditeljica je pri bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima, koja tijekom ljeta 1995. godine shvaća da će mještane obližnje Srebrenice ubrzo zadesiti tragedija nezamislivih razmjera. Dok se gradu približavaju postrojbe srpske vojske predvođene generalom Ratkom Mladićem i njegovim ciničnim i grubim suradnikom Jokom, Aida posreduje na sastanku srebreničkog gradonačelnika i u bazi smještenih nizozemskih vojnika predvođenih pukovnikom Karremansom i bojnikom Frankenom. Dok ju nizozemski časnici uvjeravaju da će sve biti u redu i da mještani mogu biti mirni, jer su iz UN-a srpskoj strani poslali ultimatum da će u slučaju njihova ulaska u grad doći do zračnih udara po njihovim položajima, Aida je svjesna da je to tek načelna i realno jalova prijetnja, te da mora poduzeti sve da bi spasila svog supruga Nihada te sinove Hamdiju i Seju. No ona je itekako svjesna i da, dok srpski vojnici već ulaze u grad, ima sve manje vremena i da mora biti spremna i na očajničke korake….

Trajanje: 102 minute

BESPLATNE ULAZNICE PODIŽU SE NA BLAGAJNI CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC.