• četvrtak, 13.6. 2013. u 20.00 sati
  • VADŽDA

WADJDA

vadza 5

DRAMA

Redatelj: Haifaa Al Mansour

Scenarist: Haifaa Al Mansour

Producent: Roman Paul, Gerhard Meixner

Produkcijska kuća: Razor Film

Direktor fotografije: Lutz Reitemeier

Montaža: Andreas Wodraschke

Glazba: Max Richter

Glumci: Reem Abdullah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani

Zemlja: Saudijska Arabija, Njemačka

vadza

  • Nagrade:

Venecijanski filmski festival 2012. – CICAE – nagrada Cinema d’Arte e d’Essai, nagrada CinemAvvenire, Interfilmova nagrada za promicanje međurelogijskog dijaloga

vadzda

Vadžda je desetogodišnja djevojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Unatoč odrastanju u konzervativnoj sredini ona nosi traperice i tenisice, sluša rock i sanja o kupnji zelenog bicikla koji će joj omogućiti da se utrkuje s prijateljem Abdullahom. Stoga Vadžda odluči sama prikupiti novac. Njezina okolina ne odobrava da djevojčice voze bicikl pa joj ga i majka odbija kupiti, no to neće spriječiti Vadždu da sama prikupi novac. Prvi igrani film snimljen u Saudijskoj Arabiji, prvi je put prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gdje ga je kritika prozvala velikim otkrićem i to najviše jer o strogom i zatvorenom društvu Saudijske Arabije progovara šarmantno i kroz neodoljiv lik mlade Vadžde. Redateljica suptilno, ne prikazujući svoje likove crno-bijelo, progovara o društvu željnom promjene.

Trajanje: 97 minuta

 Životopis redateljice:

Haifaa al Mansur je prva žena-redatelj u Saudijskoj Arabiji i smatraju je jednom od najistaknutijih filmaša u toj kraljevini. Diplomirala je književnost na Američkom sveučilištu u Kairu, a magistrirala je režiju na Sveučilištu u Sydneyu. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac Žene bez sjene (2005.) utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kino-dvorana u zemlji, priskrbio naslovne stranice. U domovini, njezin rad je podjednako i hvaljen i napadan, jer potiče na raspravu o onome što se uglavnom smatra tabu temama – toleranciji, opasnostima od vjerske zadrtosti i potrebi da Saudijci kritički promotre svoju tradicionalnu i strogu kulturu. Vadžda je njezin prvi dugometražni igrani film.

 

  • četvrtak, 20.6.2013. u 20.00 sati

SHUN LI i PJESNIK

Io sono Li

Shun Li & the Poet

sun li i pjesnik

 

DRAMA

Redatelj: Andrea Segre

Scenarist: Andrea Segre, Marco Pettenello

Produkcijska kuća: Jolefilm, Aeternam Films, Rai Cinema

Direktor fotografije: Luca Bigazzi

Montaža: Sara Zavarise

Glazba: François Couturier

Glumci: Tao Zhao, Rade Šerbedžija, Marco Paolini

Zemlja: Italija

  • Nagrade:

Lecce Festival, 2012. – nagrada Mario Verdone redatelju

London Film Festival, 2011. – Satyajit Ray Award (Andrea Segre)

Reykjavik International Film Festival, 2011. – nagrada redatelju

Tetouan International Mediterranean Film Festival, 2012. – nagrada za najboljeg glumca (Rade Šerbedžija) i najbolji prvi film (Andrea Aegre)

Venice Film Festival, 2011. – tri nagrade redatelju

Kineskinja Shun Li marljivo radi isprva u tvornici tekstila, a potom kao konobarica u kafiću u gradiću Chioggia kako bi otplatila troškove puta u Italiju i omogućila dolazak i svome sinu. U kafiću upoznaje ribara Bepija poznatog po nadimku Pjesnik, s kojim se sprijatelji, što smeta kako ostalim mještanima, tako i kineskoj zajednici. Pjesnik je  Rade Šerbedžija.

Trajanje: 92 minute

 

  • četvrtak, 27.6.2013. u 20.00 sati

KLIP

CLIP

klip

drama

Redatelj: Maja Miloš

Scenarist: Maja Miloš

Producent: Srdan Golubović, Jelena Mitrović

Produkcijska kuća: Baš Čelik

Direktor fotografije: Vladimir Simić

Montaža: Stevan Filipović

Glumci: Isidora Simijonović, Vukašin Jasnić, Sanja Mikitišin, Jovo Maksić, Monja Savić

Zemlja: Srbija

klip 4

  • Nagrade:

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu 2012. – nagrada Tigar, nagrada KNF

Međunarodni filmski festival u Vilniusu 2012. – najbolja glumica

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji 2012. – najbolji redatelj

Međunarodni filmski festival u Bruxellesu 2012. – najbolji debitantski film

Međunarodni filmski festival mira i ljubavi 2012. – najbolji debitantski film

Cinema City 2012 – najbolji film

Sofest, Filmski Festival Sopot 2012. – najbolji redatelj

klip 1

Jasna je lijepa tinejdžerica, neobuzdana je, eksperimentira sa seksom i drogama ili jednostavno ubija vrijeme. Izgubivši iluzije o svojem životu s deprimiranom majkom i bolesnim ocem u predgrađu Beograda, ona se suprotstavlja svakome, pa i sebi samoj. No taj joj očajnički prosvjed postupno pomogne da prihvati bolnu stvarnost. Isidora Simijonović, debitantica, ima dojmljiv i neustrašiv nastup, pun kontrasta. Njih dvije zajedno daju vrlo dinamičan i živ portret mladosti potrošene na potragu za identitetom.

Dvije nagrade i etiketa ‘filma o kojem se priča’ pripala je prvom dugometražnom filmu Maje Miloš, «Klipu», na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu gdje je premijerno prikazan. The Hollywood Reporter opisuje film kao ‘eksplozivnu, energičnu priču o disfunkcionalnoj ljubavi’ i ‘moćan prvijenac’.

klip 3

Trajanje: 100 minuta

Životopis redateljice:

Maja Miloš rođena je u Beogradu 1983. godine. Filmsku je režiju diplomirala 2008. na beogradskoj Akademiji umetnosti. Za vrijeme studija režirala je 11 kratkih filmova, uključujući Interval (2003.) i Si tu timažin (2004.). Godine 2005. sudjelovala je na kampusu za darovite na Berlinaleu, a 2006. je pohađala parišku Školu dokumentarnog filma. Klip (2012.) je njezin prvi cjelovečernji film.