REVIJA DOKUMENTARNOG FILMA – 27. – 31. siječnja u 20 sati

 

 

  • petak 27. siječnja u 20.00 sati

ZEMLJA SMEĆA

WASTE LAND

Režija: Lucy Walker

Država: UK / Brazil, 2010.

Film «Zemlja smeća» sniman je gotovo tri godine. U njemu pratimo putovanje renomiranog umjetnika Vika Muniza od njegova doma u Brooklynu do rodnog Brazila, odnosno do najvećeg odlagališta otpada na svijetu smještenog na periferiji Rio de Janeira, Jardim Gramacho. Muniz ondje snima «catadorese», šaroliku skupinu samoprozvanih skupljača otpada za reciklažu. Redatelj ih je isprva samo želio «oslikati» otpadom koji skupljaju, ali suradnja s inspirativnim likovima rezultirala je nečim mnogo većim: Muniz je istovremeno razotkrio njihov očaj i dostojanstvo dok iz otpada stvaraju fotografske slike samih sebe, iznova zamišljajući svoje živote.

Trajanje: 98 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina

  • subota 28. siječnja 20.00 sati

JOŠ SAM TU, IZGUBLJENE GODINE JOAQUINA PHOENIXA

I’M STILL HERE: THE LOST YEARS OF JOAQUIN PHOENIX

dokumentarni – komedija,drama,muzika

Režija: Casey Affleck

Država: SAD, 2010.

Redateljski debi glumca Caseyja Afflecka nominiranog za Oscara Još sam tu, nevjerojatan je prikaz turbulentnih godina u životu međunarodno poznatog glumca Joaquina Phoenixa. Uživajući privilegirani pristup temi, film prati život glumca nominiranog za Oscara od njegove najave da se povlači iz uspješne filmske karijere u jesen 2008. godine i započinje karijeru hip-hop glazbenika.

Trajanje: 107 minuta

Preporučamo starijima od 16 godina.

 

  • nedjelja 29. siječnja u 20.00 sati

CINEMA KOMUNISTO

dokumentarni – povijesni

Režija i scenarij: Mila Turajlić

Država: Srbija, 2010.

Cinema Komunisto nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. Leka Konstantinović bio je 32 godine Titov osobni kinooperater. U tom periodu prikazao mu je ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke. Zajedno s redateljem Veljkom Bulajićem, Titovim omiljenim glumcem Batom Živojinovićem i direktorima i zaposlenicima Avala filma Leka govori o tome kako je Maršal Tito koristio filmsku industriju da stvori «zvanični narativ» nove države – Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Od natrule scenografije u «gradu duhova», u koji se pretvorila moćna Avala, do predsjednikove privatne dvorane za projekcije, pratimo čovjeka koji je opsesivno svake noći gledao filmove dok je danju, upravljajući zemljom, čitao pa čak i prepravljao scenarije budućih filmova. Uz pomoć odlomaka iz više od 60 zaboravljenih jugoslavenskih filmova, Cinema Komunisto je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu. Otkrijte tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji.

Trajanje: 100 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

 

  • ponedjeljak 30. siječnja u 20.00 sati

CRVENA KAPELA

THE RED CHAPEL

dokumentarni – komedija

Režija: Mads Brügger

Država: Danska, 2010.

Beskrupulozni novinar, invalid s teškim posljedicama moždanog udara i komičar putuju u Sjevernu Koreju. Njihova je misija – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Predstavivši se kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, Crvena kapela dobiva dopuštenje da putuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, rođeni su u Sjevernoj Koreji i kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korijenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima.

Trajanje: 88 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

 

  • utorak 31. siječnja u 20.00 sati

SLAVA KURVI

WHORES’ GLORY

dokumentarni

Režija: Michael Glawogger

Država: Njemčka, Austrija, 2011.

Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji, filmski triptih o prostituciji na tri strane svijeta (Megacities, 1998. i Workingman’s Death, 2005.) Slava kurvi fokusira se na tri države, tri jezika i tri religije.

Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Za ta su iskustva oduvijek dobivale novac, no nikada im nije donio osobito materijalno bogatstvo. Slava kurvi kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo.

Soundtrack potpisuju PJ Harvey i CocoRosie, a čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.

Trajanje: 110 minuta

Preporučamo starijima od 15 godina.

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec