Mlada violinistica Sara Domjanić, porijeklom iz Čakovca, predstavljat će Hrvatsku u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika koje će se održati u Kölnu (Njemačka) 31. svibnja 2014.

U hrvatskom finalu sudjelovalo je sedmoro izvrsnih mladih glazbenika koji su nastupili uz Simfonijski orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Predsjednik žirija Vladimir Kranjčević, čestitao je svim sudionicima natjecanja i naglasio da je odluka o pobjedi Sare Domjanić donesena jednoglasno.

sara 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara Domjanić (23.08.1997, Vaduz) violinu je učila u glazbenoj školi u Liechtensteinu, privatno, na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu u razredu prof. Latice Honda-Rosenberg, te od 2011. na Međunarodnoj glazbenoj akademiji Kneževine Liechtenstein, pohađajući uz to i niz majstorskih tečajeva.

Brojne prve nagrade i posebna priznanja osvojila je na natjecanjima mladih glazbenika u Liechtensteinu, Austriji i Švicarskoj. Dobitnica je i prve nagrade na natjecanju Etide i skale 2007. u Hrvatskoj, te prve nagrade na natjecanju za komorne glazbenike u Švicarskoj 2008. s triom Ingenium Musicum.

Nastupala je uz Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar (u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj i Liechtensteinu), Komorni orkestar Sveučilišta za umjetnost u Berlinu, ansambl Ministrings Luzern (u nizu gradova u Švicarskoj), Varaždinski komorni orkestar u Varaždinu, komorni ansambl Fancy Fiddlers u Berlinu, Orkestar Instituta Gnjesin u Moskvi, te Bjelorusku filharmoniju. Nastupala je u brojnim svjetski poznatim  dvoranama  kao što su  Gewandhaus u Leipzigu, Filharmonija u Münchenu, Filharmonija u Berlinu i dr., čemu se pridružuju i nastupi u Parizu, Beču, Zagrebu, Čakovcu.

Nastupala je na festivalima u Omanu, Bad Kissingenu (Kissingen Sommer), te Next Generation u Švicarskoj. Snimala je za radio i televiziju, te dva kompilacijska CD-a.