CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / subota / 1.10.2022./ 16.00 sati / premijera predstave

Kazališna tribina za djecu i mlade “Cukorek” / premijera predstave

Dječje gradsko kazalište Čakovec

SASVIM NEOBIČAN DAN

Režija: Dejan Buvač

Trajanje: 40 minuta

Uzrast: 3+ godina

Ulaznica: 30,00 kuna / 3,98 €

Obiteljska ulaznica (4 ulaznice) 100,00 kuna / 13,27€ , svaka sljedeća pridodana obiteljskoj 25,00 kuna

DJEČJE GRADSKO KAZALIŠTE – 25 godina

Čakovec ima bogatu tradiciju kazališnog amaterizma čiji počeci sežu u 30-te godine prošlog stoljeća, a u diskontinuitetu to traje sve do naših dana.

Dječje scensko stvaralaštvo nešto je mlađe i vezujemo ga uz 50-te godine prošlog stoljeća zahvaljujući entuzijazmu nastavnika tada jedine osnovne škole u našem gradu.

Danas možemo govoriti o kontinuiranom djelovanju kazališta mladih kao što je kazališna družina Pinklec te o 25 godina Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

U četvrt stoljeća Dječjeg gradskog kazališta u njemu se okupljalo oko 150-tero djece. Riječ je  doista o dječjem kazalištu – repertoar je namijenjen djeci, a izvođači su djeca u dobi od osam do osamnaest godina. Na njihovom repertoaru našlo se do sada 62 premijere i ukupno 340 izvedbi.

Valja spomenuti ove podatke koji kao brojke djeluju suhoparno, ali iza njih se krije mladi glumački ansambl koji je u interakciji s mladom publikom shvatio draž kazališta. Malo je reći draž kazališta, jer riječ je o savladavanju mnogih vještina (scenski govor, pokret…) bez kojih kazališne predstave ne bi bilo, a to znači scenski odgoj i obrazovanje koji su bitni u lepezi estetskog odgoja mladih.

Nema dakle odgoja i obrazovanja za umjetnost i kulturu bez stvaralaštva za djecu i bez dječjeg stvaralaštva ili da parafraziram Arey d Hajmana: da učiti jezik umjetnosti, valja poznavati i jezik i umjetnost. Bez poznavanja jezika nema istraživanja, ali ni pravog doživljaja.

Troje mladih kazališnih akademaca poniklo je upravo iz Dječjeg  gradskog kazališta Čakovec i odabralo svoj životni poziv, što svjedoči o kvaliteti scenskog odgoja i obrazovanja u ovoj kazališnoj družini mladih.

Ovo je kazalište uz stariji PINKLEC i mlađu DADU obogatilo kazališni život mladih našeg grada, a gostovanjima i šire.

U četvrt stoljeća Dječjeg gradskog kazališta jedan je čovjek bio osnivač, voditelj, redatelj, dramaturg, a ako je trebalo i scenograf, pa i glumac.

Riječ je o Dejanu Buvaču, neponovljivom čovjeku, koji poznaje dječju psihologiju i kazališni „zanat“ i s mnogo ljubavi pristupa mladima. Zahvaljujući njemu i njegovom timu – kostimografkinji, realizatorima scenografije, glazbenim suradnicima, ovo dječje kazalište djeluje u kontinuitetu odgajajući tako buduću kazališnu publiku našeg grada.

dr.sc. Mira Kermek Sredanović