29. JAZZ FAIR / CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC 

  • 23.11.2023. / 20.00 sati / Tribina Čakovec četvrtkom

SCIFIDELITY ORCHESTRA

BALKAN ZOO & NINA ĆORIĆ

Studeni je mjesec u kojem nas već 29. godinu zaredom očekuje Jazz Fair. Ove godine, dva dana vrhunskog jazza i njegovih inačica imat ćemo priliku iskusiti u četvrtak 23. i petak 24. studenoga. Duga tradicija ovog festivala pokazuje nam da interes za kvalitetan jazz u našem gradu i dalje postoji, a u iščekivanju okrugle 30. obljetnice, ove će se godine predstaviti četiri benda u dva dana i omogućiti nam šaroliko jazz iskustvo.

Jazz Fair će otvoriti domaći glazbenici iz Scifidelity Orchestra, sastava koji je u regiji poznat svima, ne samo ljubiteljima jazza, koji će svojim autorskim pjesmama i zanimljivim obradama zagrijati atmosferu za sljedeća tri benda. U četvrtak će nastupiti i Balkan Zoo, sastav basista i skladatelja Marija Rašića, koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Budući da će izvoditi repertoar sastavljen od popularnih romskih pjesama obojanih jazzom, hip hopom i electronic flamenkom, pridružit će im se pjevačica Nina Ćorić.

Scifidelity Orchestra već dulje vrijeme nije strani pojam – iako ga mnogi još uvijek ne znaju izgovoriti. Rasplesana energija i neuobičajen zvuk uvijek čine nastup ove skupine glazbenika posebnim, a njihov stil nikako se ne može uniformirati, jer izvode sve od starinskog root bluesa, preko dixie-swinga pa do modernih obrada. Sastav je osnovan 2011. godine s idejom skladanja i izvođenja originalne autorske glazbe, prvenstveno kao sredstvo izražavanja, ali i prenošenja pozitivne energije, pozitivnih emocija i veselja. Svoju karijeru započeli su na ulicama grada Zagreba, a u međuvremenu su odradili brojne nastupe diljem Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke, Austrije, što kroz ulični performans, a što u klubovima i na festivalima. 2017. godine sudjelovali su u finalu Supertalenta, a njihov album prvijenac Holiday Special nominiran je za Porin 2020. Rado surađuju s mnogim umjetnicima na sceni, a aktualni sastav čine četiri brata Horvat, Stjepan Horvat (kontrabas), Filip Horvat (trombon), Benjamin Horvat (banjo), Ruben Horvat (sopran trombon) i David Mesarić (rifljača, bubanj).

Balkan Zoo sastav je basista i skladatelja Marija Rašića, koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima.

Na novom albumu pod nazivom Recycle iz 2022. godine, sastavljenom od popularnih romskih pjesmama obojanih jazzom, hip hopom i electronic flamenkom, pridružuje mu se i vokalna solistica i flamenko pjevačica Nina Ćorić. Kroz svoju interpretaciju poznatih romskih pjesama, ovi vrhunski glazbenici žele publici približiti i kulturološko nasljeđe Roma i izgraditi neke nove mostove razumijevanja i prijateljstva. Gelem, Gelem, Ederlezi, Caje Sukarije, Geljan Dade, O Djila, samo su neki od najvećih romskih glazbenih naslova, a Balkan Zoo ih je reciklirao i predstavio na jedan novi i zanimljiv način. Recikliranje u ovom slučaju nije nimalo loša stvar, jer su nam glazbenici otvorili novu dimenziju svima znanih evergrina, obavili ih u jazz ruho i dodali svoj poseban potpis.

Glazbeni sastav Balkan Zoo čine Mario Rašić (bas gitara),  Amir Karalić (gitara), Ngadhnjim Istrefi (klarinet), Zvonimir Bajević (truba), Jurica Hotkao (klavir) i  Mirsad Dalipi (bubnjevi), dakako uz vokalisticu Ninu Ćorić. Nastupali su u brojnim klubovima i kulturnim centrima, no najviše se ističu koncerti na mnogim festivalima kao što su JazzHR, Hvar Summer Festival,  Fest Jazza Koprivnica, Špancirfest, Bundekfest, nastup u Studiju Katran i na Tvrđavi Barone u Šibeniku.

Ulaznica: 8,00 € / 60,28 HRK

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 6,00 € / 45,21 HRK

U prodaji online i na blagajni Centra.