Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec

  • UTORAK 27.5.2014. u 16.00 sati – HUMANITARNA PREDSTAVA ZA STRADALE U POPLAVI

Centar za mlade, CeZaM Čakovec i Kazališna družina Pinklec uz podršku Grada Čakovca, u utorak, 27.5.2014. u 16.00 sati u humnitarne svrhe izvode predstavu «Šegrt Hlapić kako bi ga igrala kazališna družina Pinklec». Predstava će se odigrati u Centru za kulturu, a sav prihod od ulaznica ide za pomoć ljudima poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Ansambl Pinkleca koji čine Karolina Horvat, Tanja Novak, Jelena Dokleja, Bruno Kontrec, Davor Dokleja, Igor Baksa, Mario Jakšić, Neven Taradi, Mario Zelenbaba i Romano Bogdan, osobno pozivaju sve svoje prijatelje, poznanike kao i sve ljude dobre volje da i na taj način sudjeluju u pomoći obiteljima razorenih domova.

Cijena ulaznice je 25,00 kuna

 

Prema I. B. Mažuranić priredili Tanja Novak i Igor Baksasegrt hlapic naslovna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redatelj: Romano Bogdan

Dramaturgija: Tanja Novak

Asistent režije: Davor Dokleja

Glazba: Bojan Miljančić

Likovno oblikovanje (lutke i scenografija): Ena Bajuk

Oblikovanje rasvjete: Neven Taradi

Majstor rasvjete: Neven Taradi

Majstor tona: Mario Zelenbaba

Izrada scenografije: Davor Tkalec i Ivan Levačić

Grafičko oblikovanje plakata: Mario Jakšić

Igraju:

Karolina Horvat

Mario Jakšić

Bruno Kontrec

Davor Dokleja

  • O predstavi:

Prijelaznu crtu između bajke i realistične zgodbe kojom je svojevremeno I. B. Mažuranić u Šegrtu Hlapiću nagovijestila novi žanr u hrvatskoj književnosti – realistični roman, Kazališna družina Pinklec naglašava slojevitom lutkarsko-scenskom kazališnom predstavom kojoj je u zadatku neprestano ispadanje iz kazališne igre, kako bi izazvala publiku da propitkuje činjenicu «kazališne realnosti». Izvođači nisu tek likovi koje tumače (Hlapić, Gita, Majstor Mrkonja,…) već i glumci omeđeni okvirima kazališne iluzije, koji imaju pravo na gablec, koji pribjegavaju improvizaciji, «preglumljavanju» pa i persiflaži kada kao pripovjedači zgodbe u kojoj su se susreli sa šegrtom Hlapićem, inzistiraju na legendi o «Najvećoj predstavi» koju donose u maniri putujuće (cirkuske) kazališne družine.

 segrt hlapic 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ansambl od četiri, izvodi predstavu u brzom ritmu, s glumačkim žarom, razigrano, pripovjedački. Poentira priču o «putovanju» šegrta Hlapića koje neće biti lako, budući da je svijet i divan i opasan te je onom tko se otisne na putovanje potrebna mudrost i dobrota da bi svladao prepreke.

Da su, kako je postavila I. B. Mažuranić, daljine relativne, a čudo ravnopravno sa zbiljom, Kazališna družina Pinklec u predstavi naglašava slojevitom dramaturgijom i osebujnom kazališnom estetikom.

Pretpostavimo li da sudbina odraslog šegrta Hlapića nije zapečaćena povratkom na cilj – u smirenost ponovno pronađenog doma, već (nakon inicijacijskog putovanja) odabirom pustolovnog života in continuum, tada bismo mogli postaviti pitanje – nije li Hlapić umjesto postolarske radnje odabrao putujuću kazališnu družinu, da bi mu svako novo prepričavanje priče (u kojoj sudbina postupno gubi dimenzije zbilje, a dječak poprima mitske osobine) osiguralo daljnju egzistenciju?

segrt hlapic 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trajanje: 45 minuta

Uzrast: 6 + godina (niži i viši razredi osnovne škole)

Ulaznica: 25,00 kuna