Tribina ČČ 4. travnja 2019. u 20 sati

Teatar Rugantino

Aleksandar Galin

SIRENA I VIKTORIJA

Prijevod: Dubravka Ostojić

Redatelj: Filip Grinvald

Asistentica redatelja: Ana Vidović

Glumci: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Mladen Vasary

Komedija “Sirena i Viktorija“ ruskog dramatičara Aleksandra Galina, do sada neizvođena u Hrvatskoj, prije svega raskošna je komedija zabune koja, kako se radnja razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu. Galinove teme, likovi i situacije našoj su kazališnoj publici vrlo bliski i prepoznatljivi.

Novopečena bogatašica koja se obogatila u tranziciji trgujući stanovima i družeći se s kriminalcima, naizgled je pobjednica tranzicijskog maratona. U trenutku kad je posao tjera da nauči engleski, za instrukcije pronalazi doktoricu engleske filologije. Ženu koja je u tranziciji izgubila i status i posao i muža. Žaleći je, nalazi joj preko oglasa žigola koji ispunjava sve fantazije. No, u alkoholnoj izmaglici bira krivi broj i u njezin luksuzni stan umjesto neodoljivog mladića stiže ne baš mladi astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava šišajući pse po kućama…

Odličnu režiju ove tranzicijske priče potpisuje mladi beogradski redatelj Filip Grinvald, a na sceni se događa apsolutno glumačko majstorstvo troje sjajnih glumaca.

Sirena u briljantnoj izvedbi Gordane Gadžić miljenica je dasaka koje život znače u svoj svojoj raskalašenosti novopečene bogatašice. Ona je i tragikomična, nesretna, pijana, otkačena, na momente luda, na momente perfidna, sočna, fatalna žena, koju Gadžić igra bez zadrške.

Dubravka Ostojić sjajna je u njenom opozitu, pomalo uštogljenoj Viktoriji, doktorici znanosti, razočaranoj u život i muškarce, simbolu tipičnih žrtvi tranzicije.

I na kraju, Mladen Vasary kao potpuno neodoljivi, beskrajno komičan i zabavan Konstantin, vremešni astronom, žigolo koji to nije, u raljama tih dviju žena.

Smijehom razoružana publika odlazi kući s neuništivom porukom da je od svega (ipak) najvažnije voljeti i biti voljen, bez obzira na debljinu novčanika ili luksuzni stan na glavnom trgu.

Izvor: http://www.rugantino.hr

Ulaznica: 60,00 kuna, učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 40,00 kuna