SIROMAH I VRAG – ponedjeljak 15.10. u 10 sati

Dvorana Centra za kulturu Čakovec

Gradsko kazalište ŽAR PTICA Zagreb 

Zinka Kiseljak

SIROMAH I VRAG

prema motivima narodne bajke

Kako je jedan čovjek nosio vragu u pakao komad mesa

 

Redateljica: Saša Broz

Scenograf: Dragutin Broz

Kostimografkinja: Marita Ćopo

Koreografkinja: Snježana Abramović Milković

Skladatelj: Mario Mirković

Oblikovatelj rasvjete: Saša Mondecar

Jezična savjetnica: Đurđa Škavić

Igraju:

Anđelko – Ante Krstulović

Justa – Iva Visković

Dobroslav – Marko Makovičić

Gvozden – Drago Utješanović

Žiga – Berislav Tomičić

Vrag – Damir Poljičak

Sofija – Gorana Marin

Dušica – Vesna Ravenšćak

Veselka – Natalija Đorđević

 

Trajanje: 65 minuta

Za dob: 5 + ? 7 + (niži razredi osnovne škole)

 

Glavni junak ove priče je Dobroslav. Kao što mu ime govori, on je dobar, toliko dobar da ni mrava ne bi zgazio. U svojoj dobroti pomalo naivno vjeruje kako su i drugi ljudi dobri i pošteni. A na žalost – nisu. Njegova žena Justa to vrlo dobro zna i pokušava Dobroslavu otvoriti oči. Kada se Justa dočepa šunke iz kuće bogatog, ali škrtog Dobroslavovog brata Gvozdena, ta će šunka pokrenuti niz nevjerojatnih događaja.

Nastala prema motivima hrvatske narodne bajke «Kako je jedan čovjek nosio vragu u pakao komad mesa» ova predstava ima sve glavne bajkovite sastojke: čudesno i nadnaravno prožima stvarni svijet naših junaka, čarobni stolnjaci prepuni su najukusnije hrane, kokoši plešu i daju zlatnike, zaštitnik poštenih pojavljuje se kada ga najmanje očekuju, a dobro uvijek pobjeđuje zlo.

 

Možda će se nekome prostodušan Dobroslav učiniti naivnim, no on je pravi junak ove priče. Ako dobro razmislite, shvatit ćete da je potrebno mnogo više snage kako bismo izdržali na putu velikodušnosti i dobrote; uvijek je lakše skrenuti stamputicom laži, prevare i sebičnosti. Ali dobrota se na kraju isplati. Tako barem tvrde sve bajke ovoga svijeta. I ako dovoljno dugo u njih vjerujemo, postat će dio nas, pretvorit će nas u ljude neobičnih osobina i čudesnih moći – u poštene, vrijedne i velikodušne osobe.

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec