CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

25. do 27.  rujna i 1. listopada 2021.

RENDEZ-VOUS AU CINEMA

Tradicionalno jesensko izdanje programa Rendez-vous au cinema koje Kino mreža realizira u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj planiran je u vremenskom periodu od 17. rujna do 17. listopada. Kako Francuski institut ove godine obilježava 100. godišnjicu djelovanja u Hrvatskoj, ponuđen je nešto drugačiji i opširniji program, ovaj put isključivo suvremenih francuskih naslova. Radi se o izboru značajnih filmova ključnih autora suvremenog francuskog filma (2001.-2019.).

U Centru za kulturu na programu su filmovi Skafander i leptir, Amelie i Avantura na sjeveru kojim počinje tribina Kino za mlade 1. listopada 2021. u 17.45 sati.

 

25. i 27. rujna u 18.00 sati

SKAFANDER I LEPTIR

Le Scaphandre et le papillon

Julian Schnabel / Francuska / 2007.

Film je osvojio nekoliko nagrada na Canneskom filmskom festivalu, Zlatne globuse, nagrade César,BAFTA…

Biografska drama o uspješnom i karizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina „Elle“. On živi punim plućima dok mu iznenadni moždani udar potpuno ne promijeni život.

Snimljen prema istinitom događaju, film “Skafander i leptir” govori o Jean-Dominiqueu Baubyju, uredniku modnog časopisa Elle, koji je 1995. godine doživio moždani udar i ostao potpuno paraliziran. Jedino što može pomicati kapak je lijevog oka pomoću kojeg je iz bolničke postelje suradnici Anne Consigny izdiktirao knjigu o svom iskustvu, naslovljenu također “Skafander i leptir”. Film je jedan od najnagrađivanijih u svijetu . Između ostalog osvojio je 4 nominacije za Oscara (režija, scenarij, kamera, montaža), Zlatnu palmu za režiju na Canneskom festivalu, Zlatne globuse za režiju i strani film, BAFTA-u scenarij.  Maestralna Schnabelova režija izbjegla je zamke patetičnih klišeja i porazan kraj rezultirajući filmom koji slavi neuništivost ljudskog duha.

Trajanje: 112 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

Ulaznica: 25,00 kuna

26. rujna u 18.00 sati

AMELIE

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

romantična komedija / Francuska / 2001.

Režija: Jean-Pierre Jeunet

Uloge: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Claire Maurier,Isabelle Nanty Dominique Pinon

Nagrade:

  • 5 nominacija za Oscar (najbolji strani film, scenarij, scenografija, fotografija, zvuk).
  • 2 osvojene BAFTA-e (najbolji scenarij, produkcijski dizajn) i 5 nominacija (najbolji film, režija, montaža, fotografija, glazba, strani film, glavna glumica Audrey Tautou).
  • Nominacija za Zlatni globus (najbolji strani film).

Francuska romantična komedija sa blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspjeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije.

Trajanje: 122 minute

Ulaznica: 25,00 kuna

1.listopada 2021. u 17.45 – KINO ZA MLADE – ulaznica 10,00 kuna

AVANTURA NA SJEVERU