izložbeni prostor,  13. prosinca 2012. – 8. siječnja 2013. 

Mala priča o čestitkama – Od Božića do Božića

Slanje čestitaka je pred stotinjak godina bilo ne samo popularno, već je u građanskoj kulturi smatrano i znakom dobrog odgoja. Čestitke, kao i razglednice, čuvane su u posebnim albumima koji su se držali na stolićima u salonima bogatih građanskih kuća. Već od samog nastanka čestitke i razglednice postale predmetom sakupljanja, tako da se filokartija ili kartofilija, kako se naziva sakupljanje razglednica, pojavilo gotovo istodobno kad i same čestitke.

             

Zahvaljujući tadašnjim sakupljačima, sačuvani su danas u privatnim zbirkama i u muzejima najstariji primjerci čestitaka i razglednica koji na najzorniji način svjedoče o tehnikama tiska, stare razglednica gradova i naselja su vjerodostojan povijesni dokument o tome kako su se razvijali i arhitektonski mijenjali, a likovni motivi na čestitkama nose obilježja i simbole vezane uz određene blagdane.

   

Ova izložba, posvećena je čestitkama i zamišljena je kao prikaz čestitanja tijekom jedne kalendarske godine. S obzirom da je izložba postavljena u ovo blagdansko predbožićno vrijeme, nosi naziv Od Božića do Božića.

Silvija Sitta, viša kustosica u bjelovarskom Gradskom muzeju i autorica predgovora

Srećko Pospišil, poznati hrvatski kolekcionar rođen je 6. ožujka 1949. u Zagrebu. Od 1960. godine živi i radi u Čakovcu. Po struci grafičar, zadivljen je tehnikom tiska starih razglednica nastalih prije stotinu godina što pridonosi sakupljačkoj strasti koja traje već 30-ak godina. Priredio je nekoliko vrlo uspješnih izložaba čestitki i starih razglednica Čakovca. Svoje autorske priloge objavljuje u lokalnim tjednicima «List Međimurje» i «Međimurske novine», časopisima «Filatelija» i «Top s Griča», a gotovo sve monografije i knjige o Čakovcu obogaćene su vrijednim razglednicama iz njegove privatne zbirke.

Godine 1992. objavio je knjigu «Čakovec negda» u izdanju izdavačke kuće «Zrinski» iz Čakovca. Godine 2004. izdana je druga knjiga – «100 godina čakovečkih razglednica», vrlo pozitivno ocijenjena od mnogih pojedinaca, društava i institucija. O uloženom trudu za ostvarenje tog projekta najbolje govori podatak da je Srećko Pospišil bio autor, urednik i izdavač knjige.

Srećko Pospišil je član ogranka Matice hrvatske Čakovec, cijenjeni član nekoliko društava kolekcionara i sakupljača starina Hrvatske, kao i Građanske udruge «Hrvatska viteška bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec».

Najnovija knjiga «Pozdrav iz Međimurja» samo je nastavak njegove sakupljačke upornosti i ljubavi prema Međimurju.

 

czk pospisil