Četvrtak, 7. svibnja 2009.

Zgrada Scheier/dvorana Zrinski Čakovec
20.00 sati
Svečano otvaranje 36. MMM «J. Š. Slavenski»

ZBOR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE ZAGREB
Dirigent: Luka Vukšić

Nastavljajući tradiciju Zagrebačkih madrigalista, Zbor Hrvatske radiotelevizije utemeljen je četrdesetih godina prošlog stoljeća. Djelujući najprije kao komorni ansambl-pod vodstvom Mladena Pozajića, a zatim Slavka Zlatića – s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Tijekom posljednjih pola stoljeća njegov umjetnički identitet je oblikovalo niz uglednih glazbenika čiji put danas nastavlja šef-dirigent Tonči Bilić.
Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od rane renesanse do najnovijih glazbenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine. Važnu ulogu ima stalna suradnja s Muzičkim bienalom Zagreb, u sklopu kojega je Zbor HRT-a praizveo mnoga djela hrvatskih autora, ali i suvremenih europskih skladatelja.
Ugled je Zbor stekao na redovitim nastupima diljem Hrvatske i na mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, primjerice u Rimu, Salzburgu, Milanu, Parizu, Veneciji i Berlinu. Zbor HRT-a surađivao je sa svim uglednim hrvatskim dirigentima (Lovrom pl. Matačićem, Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom, Vjekoslavom Šutejem), s mnogobrojnim inozemnim gostima (Claudijom Abbadom, Lorinom Maazelom, Igorom Markevičem) i s mnogim solistima svjetskog glasa.
Godine 1998. Zbor HRT-a je na poticaj svog šefa-dirigenta Tončija Bilića počeo sustavno njegovati pjevanje a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Tako je nastao ciklus od šest koncerata u sezoni – Sfumato – s namjerom da se njime publika upozna s djelima hrvatske glazbene baštine, remek-djelima i manje izvođenim skladbama klasične literature te najnovijim ostvarenjima zborne glazbe u nas i u svijetu. Ciklus ima i likovnu dimenziju, što je razvidno iz podnaslova Duhovni zvuci, boje i oblici, a ostvaruje se u suradnji s Muzejom Mimara u kojem se koncerti izvode.

Luka Vukšić

Rođen je 1976. u Zagrebu. Dirigiranje je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi maestra Igora Gjadrova. Za diplomski rad sa Zagrebačkom filharmonijom u travnju 1999. nagrađen je Rektorovom nagradom za najbolji studentski rad i iste godine postaje stipendist fonda “Lovro i Lilly Matačić”. Sljedeće godine je završio poslijediplomski studij na Katedri za orkestralno dirigiranje Akademije Ferenc Liszt u Budimpešti u klasi maestra
Ervina Lukacsa i Tamasa Gala. Pohađao je i seminare majstora kao što su Ronald Zollman i Juri Simonov koji mu daju najbolje preporuke. Po završetku te akademske godine vratio se u Zagreb, gdje od tada djeluje kao stalni dirigent Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić”.
Uskoro postaje dobitnik nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za najuspješnijeg mladog glazbenika 2000. godine. Od 2001. godine je stalni suradnik Zbora HRT.
Vukšić je do sada nastupao s renomiranim ansamblima među kojima su i Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar i Zbor HRT, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Pečuha, Hrvatski barokni ansambl, Riječka filharmonija, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Hrvatska komorna filharmonija i dr.

Kao dirigent Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” izveo je mnoga djela hrvatskog i svjetskog repertoara za zbor a capella i uz pratnju, a kao zborovođa je pripremio za izvedbu veći broj kapitalnih djela vokalno-instrumentalne literature među kojima i Verdijev Requiem, Mahlerovu Drugu, Treću i Osmu simfoniju, Brahmsov “Ein Deutsches Requiem”, Brucknerov “Te Deum”, Mozartov Requiem, Berliozov Requiem, Orffovu “Carminu buranu” i “Catuli carmina”, Beethovenovu Devetu simfoniju, Weberovu operu “Freischütz”, operu “Porin” V. Lisinskog i dr.

PROGRAM

Felix Mendelssohn Bartholdy: TRI PSALMA, op. 78
Richard Strauss: DER ABEND
Johannes Brahms: WELTLICHE A CAPPELLA – GESÄNGE,

op. 42 (Nr. 1, 2, 3)
Josip Štolcer Slavenski: VODA ZVIRA
ZELENA DOBRAVA
TU ZA REPU, TU ZA LEN