petak 5. travnja u 18.00 sati

TAKVA SU PRAVILA

Hrvatska, 2015.

Režija: Ognjen Sviličić

Trajanje: 78 minuta

Uvod: Andreja Bratinšćak, prof. psihologije

Ivo je pedesetogodišnji vozač autobusa. Njegova žena Maja je domaćica i ima problema s visokim tlakom. Tomica je njihov sin, maturant. Oni žive u Zagrebu u velikom stanu prepoznatljive socijalističke zgrade i zadovoljni su sa svojim mirnim, običnim i po ničemu posebnim životom. Ivo je blag i tih čovjek koji je oduvijek poštivao zakon. Iako živi vrlo prosječnim i mirnim životom, oduvijek je imao jako snažne principe vjerujući da ni jedan čovjek nema pravo ozlijediti ili nauditi drugom i da bi se svaki zločin trebao valjano naplatiti. To je njegova osnovna životna filozofija i misao po koji odvaguje dobro od zla. Njegov jednostavan život se mijenja kada jednog dana njegov sin Tomica dolazi kući pretučen. Takva su pravila je višestruko nagrađivani film redatelja Ognjena Sviličića i prvi domaći filmski naslov koji je nakon četrnaestogodišnjeg perioda bez hrvatskog filma u konkurenciji filmskog festivala u Veneciji, osvojio publiku i kritiku te odnionagradu za najboljeg glumca koja je pripala Emiru Hadžihafizbegoviću.

After their son has been beaten up in the street, parents find their world of false security collapsing and have to re-examine their lives and question everything into what they believed.

Festivali i nagrade: Međunarodni filmski festival u Veneciji 2014. – natjecateljski program Horizonti; nagrada Emiru Hadžifahizbegoviću za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu; Međunarodni filmski festival u Busanu 2014. – nenatjecateljski program World Cinema; Filmski Festival u Varšavi 2014. – nagrada Ognjenu Sviličiću za najboljeg redatelja; Filmski festival 2015. – Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu (Emir Hadžihafizbegović), Zlatna Arena za scenografiju (Ivan Veljača) ; Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival 2015. – Grand Prix – Velika zlatna mimoza, Zlatna mimoza za najbolji scenarij, Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu (Emir Hadžihafizbegović) …

Teme za razgovor: nasilje, vršnjačko nasilje, obitelj

Korelacija s nastavnim predmetom: hrvatski jezik – medijska kultura; psihologija, sociologija, etika

Dob: 14+

Izvor informacija: https://www.imdb.com/title/tt1905003/?ref_=nv_sr_1

Ulaznica: 10,00 kuna

https://www.blitz-cinestar.hr/cinestar/takva-su-pravila/3200