TAKVA SU PRAVILA

Režija: Ognjen Sviličić

Uloge:  Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Hrvoje Vladisavljević

Država: Hrvatska

Godina: 2014.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Nagrade i festivali:

Film Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića osvojio je Grand Prix žirija na šestom izdanju Festivala europskog filma Les Arcs

  • RASPORED PRIKAZIVANJA:

četvrtak 12.2. u 20.00 sati

subota 14.2. u 16.00 sati

utorak 17.2. u 18.00 sati

takva su pravila 1

Redatelj Ognjen Sviličić poznat po radišnosti, premijeru svog petog dugometražnog hvaljenog filma Takva su pravila imao je na zadnjem Venecijanskom filmskom festivalu s kojeg se Emir Hadžihafizbegović kući vratio sa Zlatnim lavom za najbolju glavnu mušku ulogu. Zajedno s bosanskohercegovačkom glumicom Jasnom Žalicom utjelovio je jednostavan, svakidašnji, bračni par čiji se život mijenja onog dana kada njihov sin, maturant Tomica, dođe kući pretučen. Film je nakon Venecije svoju turneju nastavio na raznim svjetskim festivalima, od Filmskog Festivala u Varšavi do Međunarodnog festivala u Stockholmu pa do Međunarodnog filmskog festivala u Minsku, pritom naravno osvajajući nagrade za najboljeg redatelja, glumca, glumice, kamere itd. Ognjen Sviličić se nakon četiri do sad snimljena filma, a među njima Armin (nagrada kritike na festivalu u Palm Springsu) i Oprosti za kung fu vraća tematici običnih obitelji i njihovim malim sudbinama. Tragični slučaj Luke Ritza bio je inspiracija njegovom najnovijem filmu gdje prikazuje ljude pod pritiskom sustava, pravila koja moraju slijediti, čak i pod cijenu sinovljeva života.

Mateja Posedi

takva su pravila poster

Riječ redatelja:

Film govori o tome koliko je nasilje pogubno i kolike posljedice može izazvati jedan nasilan čin. Danas su djeca izložena nasilju u školama, a ovaj film govori o tome. Bitno je da djeca gledaju filmove koji im govore o svijetu oko njih na jedan kritičan način, kako bi i oni sami mogli razvijati kritičko mišljenje. Osim toga, izuzetno je važno da najmlađe naviknemo da postoji i druga vrsta filmova od onih namijenjenih isključivo zabavi.

Trajanje: 78 minuta

Preporučamo starijima od 12 godina.

Ulaznica. Tribina ČČ 30,00 kuna, redovni program 25,00 kuna