TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a – Tribina ČČ – 16. veljače 2012. u 20 sati

 

Dirigent: Siniša Leopold

 

  • Gost: ĐANI STIPANIČEV

 

Tamburaški orkestar HRT-a osnovan je 1941.godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. Od tada pa do danas orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu.

 

 

 

Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure. U posljednih desetak godina uvelike je proširena programska orijentacija orkestra pa se sada izvode i djela s područja ozbiljne, zabavne i lake orkestralne glazbe. Vokalni i instrumentalni solisti svih žanrova česti su gosti i suradnici Tamburaškoga orkestra na snimanjima, koncertima i u emisijama Hrvatskog radija i televizije. Orkestrom su dirigirali ugledni dirigenti i skladatelji kao što su L. pl. Matačić, B. Papandopulo, M. Prohaska, I. Gjadrov, Z. Černjul, I. Kuljerić i dr.

 

 

 

Od godine 1985. Tamburaški orkestar HRT-a djeluje pod umjetničkim vodstvom prof.  Siniše Leopolda, dirigenta i skladatelja, glazbenoga pedagoga i publiciste. Orkestar ima 18 stalnih glazbenika. Tambura, naše najraširenije narodno glazbalo, jedini je instrument na ovim prostorima, koji je tijekom višestoljetnoga razvoja evoluirao od izvornoga pučkoga glazbala do orkestralnoga glazbala nesagledivih mogućnosti. U promicanju tambure i tamburaštva ovaj je orkestar odigrao jednu od najznačajnijih uloga koje osim glazbene sastavnice imaju i kulturološku pa je ta njegova vrijednost prepoznata ne samo u Hrvatskoj i u svijetu.

Dirigent orkestra je Siniša Leopold. rođen 1957., skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist

 

  • Ulaznica: 50,00 kuna, s popustom 40,00 kuna (studenti, umirovljenici, organizirani posjet)

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec