Tribina ČČ 11. travnja 2019. u 20 sati

Koncert

U ŠPANJOLSKOM STILU

TANJA RUŽDJAK, sopran & PEDRO RIBEIRO RODRIGUES, klasična gitara

Koncert organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Program:  F. Sor, F. Garcia Lorca , J. Rodrigo, M. Ruždjak. M. de Falla

TANJA RUŽDJAK

Diplomirala je u klasi prof. Martine Zadro 2012., a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dunje Vejzović 2013. godine. Uspješno je nastupala u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Slovenija, Nizozemska, Španjolska, SAD, Australija i dr.). Kao koncertna pjevačica nastupala je izvodeći djela poput “Missa Apostolica” G. Wirtha ,”Missa brevis u Bduru” W.A. Mozarta, kantata “Laudate pueri Dominum“ G. F. Haendela, San ljetne noći F. Mendelssohna. Redovito nastupa sa pijanistom Danijelom Gašparovićem izvodeći glazbu F. Schuberta, P. I. Čajkovskog, N. Rimski Korsakova, S. Rahmanjinova, F. Poulenca, H. Duparca, D. Pejačević, J. Hatzea i mnogih drugih. Uspješno nastupa u zemlji i inozemstvu sa gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom izvodeći djela B. Brittena, H.Villa Lobosa, F. Sora, I. Padoveca, J. Rodriga i mnogih drugih. Nastupa i sa gitarskim triom Elogio (Petrit Ceku, Pedro Ribeiro Rodirigues i Tomislav Vukšić), članica je ansambla „Projekt Lazarus“ koji se bavi promocijom hrvatske glazbene baštine i revitalizacijom do sad ne izvođenih djela hrvatskih skladatelja između 16. i 18. stoljeća. Surađuje sa renomiranim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom HRT, Hrvatskim komornim orkestrom, Orkestrima opere Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci i opere HNK u Osijeku, orkestrom opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i drugima. Nastupala je i surađivala sa mnogima dirigentima poput Nikše Bareze, Pavla Dešpalja, Ive Lipanovića, Lorisa Voltolinija, Leopolda Hagera, Hansa Grafa, Ricarda Estrade, Natalie Murray Beale, Maura Contija, Ivana Josipa Skendera, Zdravka Šljivca, Josipa Šege, Nade Matošević, Filipa Pavišića, Darijana Ivezića, Ivana Vukušića i drugih.

Dobitnica je više nagrada na međunarodnim natjecanjima (druga nagrada na Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Bruna Spiller”, Crna Gora 2012. godine, posebna nagrada na „Vienna International Music Seminar Competition“ u Beču, Austrija 2011. Dobitnica je prestižne nagrade „Laureat“ festivala “Allegro vivo” (Horn, Austrija 2014.) i nagrade Zagrebačke filharmonije „Najbolji mladi glazbenik“ 2016. godine. Redovito nastupa na prestižnim festivalima: Hvarske ljetne priredbe, Ciklus koncerata u HNK Šibenik, Koncerti u ljetnikovcu Bunić Kaboga Dubrovnik, Gostičevi dnevi u Sloveniji, Festival alpenarte i „Allegro vivo“ u Austriji , Festival Organistico Internazionale „Gaetano Calido“ i „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji i mnogi drugi. Članica je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika, a surađuje sa uvaženim domaćim i inozemnim umjetnicima kao što su Simon Dešpalj, Nina Cosetto, Adela Glac Rilović, Gerhard Zeller, Silvano Zabeo, Paul Plummer, Eva Blahova, Mirella Freni, Jaume Aragall, Joelle Bouffa i drugi. Ostvarila je niz zapaženih uloga u više opernih kuća i produkcija, kao što su: Tatjana u „Jevgeniju Onjeginu“ P. I. Čajkovskog (Creske ljetne večeri i Dani Josipa Kašmana), Luciu u Donizettijevoj „Lucia di Lammermoor“ sa Barcelona Opera Studio „Atempo“ u Barceloni, Španjolska, Mimi u Puccinijevom „La Boheme“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića i režiji Petra Vujačića, Kleopatru u „Juliju Cezaru“ G. F. Haendela u produkciji umjetničke organizacije SKOP pod ravnanjem maestra Maura Contija i režiji Nenada Glavana.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ostvarila je sljedeće uloge; prvi paž u „Lohengrinu“ R.Wagnera pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i režiji K. J. Schildknechta, Anninu u Verdijevoj „La Traviati“ u pod ravnanjem maestra Josipa Šege i režiji Janusza Kice, Musettu i Mimi u „La Boheme“ G.Puccinija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, Ivana J. Skendera  i Lorisa Voltolinija u režiji A. Bernarda, Susannu u „Figarovom piru“ W. A. Mozarta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem N. M. Beale i Mo. Nikše Bareze u režiji Mauricia Garcia Lozana, Ninettu u „Zaljubljen u tri naranče“ S. Prokofjeva pod ravnanjem Mo. Bareze u režiji K. Dolenčića, Jelenu o operi Nikola Šubić Zrinjski pod ravnanjem mo. Ivana Skendera u režiji K. Dolenčića , Melku u operi „Adel i Mara“ J.Hatzea pod ravnanjem Mo. I. Skendera i Luke Vukšića. Trenutno je studentica postdiplomskog studija u klasi prof. Claudie Visce na „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču.

Pedro Ribeiro Rodrigues, klasični gitarist rođen u Mira De Aireu (Portugal). S deset godina počeo je svirati klasičnu gitaru i klarinet. U rodnom gradu završio je srednju muzičku školu u klasi prof. Dejana Ivanovića. Dobitnik je 1. nagrade na gitarističkom natjecanju São João da Madeira 2003. godine. Iste godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka, gdje je diplomirao 2007. godine. U srpnju 2010. godine završio je poslijediplomski studij kod prof. Darka Petrinjaka. Tijekom studija, pohađao je majstorske tečajeve kod uglednih gitarista i pedagoga: Zoran Dukić, Carlo Marchione, Pablo Marquez i Costas Cotsiolis. Pedro je nastupao u Hrvatskoj, Luksemburgu, Škotskoj, Nizozemskoj, Kosovu, Sloveniji i Portugalu. Za portugalsku kuću Numerica snimio je svoj prvi manuscript u kojem izvodi vlastite obrade devet sonata portugalskog skladatelja Carlosa Seixasa za gitaru.

Nastupa kao solist, a trenutno sudjeluje u nekoliko projekata komorne glazbe, poput dueta sa sopranom i flautom. Osnivač je gitarskog trija  Elogio, s Petritom Çekuom i Tomislavom Vukšićem, svi školovani u majstorskom razredu profesora Darka Petrinjaka.

Predaje gitaru i komornu glazbu na Glazbenoj školi Zlatko Grgošević u Zagrebu, a suosnivač je i stalni nastavnik međunarodne ljetne škole za mlade glazbenike Youngmasters festival u Samoboru. Njegovi učenici osvojili su impresivan broj nagrada na međunarodnim natjecanjima.

Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari Antonia Zwirna.

www.tanja-ruzdjak.com

www.pedroribeirorodrigues.com

Ulaznica: 50,00 kuna, učenici (10 i više) studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna