Edukativni program Film za vrtiće i osnovne škole provodi se od školske 2017./2018.  godine u Centru za kulturu Čakovec, a namijenjen je predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu. Program za cilj ima razvijanje medijske pismenosti te upoznavanje djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta s europskim filmom. U vrijeme pandemije odlučili smo se na alternativno provođenje programa te provedbu filmske i medijske pismenosti pomoću online sadržaja u učionicama ili kod kuće.

Edukativna online programsku knjižica, sastavljena od deset kratkih nagrađivanih filmova iz produkcije čakovečke Škole animiranog filma i teorijskog dijela, poslana je na adrese škola i vrtića. Svaki mjesec vrtićarcima i učenicima osnovnih škola bila su dostupna dva animirana filma koja su se mogla učitati pomoću bar koda koji vodi na YouTube stranicu Škole animiranog filma. Odabrani su animirani filmovi ŠAF-a nastali u razdoblju od 2003. do 2019. godine, koje su za djecu radili njihovi vršnjaci. Uz svaki film, djeci je bio dostupan kratak opis njegova nastanka i pripadajuća pitanja.

Ovogodišnja, online verzija programa Film za vrtiće i osnovne škole osim na području Međimurske županije provodila se i diljem Hrvatske, a posebno se zahvaljujemo: Dječji vrtić Zapruđe, Dječji vrtić Korčula, Dječji vrtić Anđeli čuvari Korčula, II. osnovna škola Čakovec, Osnovna škola Petar Kanavelić Korčula, Područna škola Novo Selo Rok, Osnovna škola Ante Curać Pinjac Žrnovo, Osnovna škola Smokvica, Osnovna škola Vladimir Nazor Pribislavec, Osnovna škola Ivanovec, Osnovna škola Sveta Marija, Osnovna škola Bartola Kašića Zagreb, V. osnovna škola Varaždin.

 

Program podupiru Grad Čakovec, Hrvatski audiovizualni centar te Europa Cinemas.