Tribina ČČ 7. ožujka 2019. u 20 sati

Opera b.b.

Franz Lehar

VESELA UDOVICA

opereta

Režija: Branka Cvitković i Dinko Bogdanić

Dirigent: Darijan Ivezić

Kostimografkinja: Elvira Ulip

Asistentica kostimografkinje: Vera Kodžić Kukić

Scenografkinja: Marta Crnobrnja

Glazbeni suradnik- korepetitor: Davor Ljubić

Orkestracija : Darijan Ivezić

Oblikovanje svjetla: Ivica Aničić / Davor Popović

Uloge:

Barun Zeta: Nenad Tudaković

Valencienne: Blanka Tkalčić

Grof Danilo: Ronald Braus

Hanna Glawari: Lidija Horvat – Dunjko

Camille de Rossillion: Martin Gelić

Cascada: Dominik Došen

Njeguš: Dejan Jakovljević

Kromow: Davor Ljubić

Praskowia: Nada Abrus

Olga: Josipa Bilić

Sylviane: Vita Vukov

Lolo: Mirna Sporiš

Dodo: Ervina Sulejmanova

Komorni orkestar Opere b.b.

Vesela udovica – predložak za priču o bogatoj udovici čiji novac njeni zemljaci nastoje zadržati u zemlji pronalazeći joj bogatog muža se temelji na kazališnoj komediji L’attaché d’ambassade (The Embassy Attaché) francuskog pisca Henrija Meilhaca iz 1861. godine. Nakon što je premijerno prikazana u Beču godine 1905. opereta je doživjela veliki uspjeh te se otada često prikazuje širom svijeta. 

Salon u Crnogorskoj ambasadi u Parizu; slavi se rođendan kneza. Ali, veleposlanik barun Zeta zabrinuto iščekuje dolazak mlade udovice, zemljakinje Hanne Glawari, koja je naslijedila golemo bogatstvo. Ukoliko se uda izvan zemlje, na primjer u Parizu, to bogatstvo će biti izgubljeno za njihovu siromašnu zemlju. Barun je smislio da tajnika svoje ambasade, grofa Danila, oženi Hannom i tako domovini sačuva njen imetak. Danila, međutim, još nema – on je u “Maximu”, kod privlačnih pariških grizeta. Pojavljuje se Hanna i svojom ljepotom, a pogotovo imetkom, privlači udvarače, no ona je oprezna, ne želi da je neko uzme zbog njenog novca. Napokon osvane i Danilo, umoran od provoda u ‘Maximu’.

Danilo je nekoć, u domovini, htio oženiti tada još siromašnu Hannu, ali to je spriječila njegova obitelj. Iako joj je još uvijek sklon, on to krije kako Hanna ne bi povjerovala da ga sada privlači njezin novac, pa odbija barunov zahtjev za vjenčanje s Hannom.

U međuvremenu se mlada veleposlanikova žena Valencienne nađe u škripcu: zagubila je lepezu, na kojoj je njen udvarač de Rosillon ispisao ljubavnu izjavu. Slučajem lepeza dospije u barunove ruke, no on još ne zna da pripada njegovoj ženi.

Danilo za vrijeme plesa udaljava Hannine udvarače. Kako je ona njega izabrala za valcer, on objavi prepuštanje tog plesa drugome, za deset tisuća franaka. Svi se povlače, pa Danilo privoli uvrijeđenu Hannu da zapleše s njim.

Ulaznica: 70,00 kuna, učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 50,00 kuna