PREDVORJE CENTRA ZA KULTURU ČAKOVEC

  • Vesna Osojnički

VESNA OSOJNICKI 3

Vesna Osojnički magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Male plastike i medaljerstva na kiparstvu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Osnivač je i voditelj Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, međunarodne keramičke likovne kolonije. Sudjelovala na mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autorica u našem prostoru predstavlja dio svog opusa pod nazivom ” Kretanja” . Kroz četiri keramičke skulpture prikazuje nam rotacijska, planetarna, kružna i konveksna kretanja sveprisutna oko nas. Jednostavnim geometrijskim formama, simetričnim odnosima stvara sklad likovnih formi. Igrama bijele i crne boje naglašava kontraste koji pulsiraju u prostoru i privlače pažnju posjetitelja.

Skulpture su se idealno uklopile u spiralni kružni prostor Centra za kulturu, baš kao što bi upotpunile svaki prostor bilo privatan ili poslovan.

VESNA OSOJNICKI 2

  • Izloženi radovi: Zarobljena kugla, Rotacija, Konveksna kretanja, Kružna kretanja.

Zarobljena kugla predstavlja kružene ovojnice od šuplje bijele šamotirane keramike koja se unakrsno spajaju i nedaju pomičnoj crnoj kugli izlazak iz obruča. Na prvi pogled podsjeća nas na neku planetu, ali osim tog dojma autorica je htjela prikazati da smo svi mi u našim kretanjima ograničeni našim kratkim životima u beskonačnosti, koja se i dalje kreće.

Skulpturom «Rotacija» autorica je bila usmjerena na mehaničku rotaciju, koja nam ubrzava ritam kretanja, baš kao i skulptura «Vrtnja u krug» . Ovom skulpturom autorica jasno naglašava izmjeničko kretanje kroz dan i noć, dobrog i manje dobrog, sreće i nesreće, i td. koja se stalno izmjenjuje u životnim kretanjima da bi na kraju došla na točku početka.

Skulptura Konvestosti – izlazak iz kruga, sugerira nastojanje da se pokrenemo iz svakodnevice i otkrijemo jedinstvenost vlastitog bitka , da otkrijemo i upoznamo sebe.