VIS A’ VIS

romantična komedija

Redatelj: Nevio Marasović

Scenarist: Nevio Marasović, Rakan Rushaidat, Janko Popović Volarić

Montaža: Nevio Marasović, Marin Juranić

Glazba: Andrew Bird

Glumci: Darija Lorenci Flatz, Rakan Rushaidat, Janko Popović Volarić, Krešimir Mikić

Država: Hrvatska

Godina: 2013.

 vis a vis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrade i festivali

Festival igranog filma u Puli 2013.

  •  RASPORED PRIKAZIVANJA:

četvrtak 3.4. u 20.00 sati

petak 4.4. u 18.00 sati

subota 5.4. u 16.00 sati

Nakon poznatog znanstveno-fantastičnog filma «The Show Must Go On» iz 2008. Nevio Marasović nastavlja niz sa sjajnim filmovima. U najnovijem dokumentira kronični problem domaćeg niskobudžetnog filma, a to su nastojanja autora da uz nedostatak komercijalnih sredstva ostvare umjetničko djelo i improvizacijom kompenziraju nedostatak sredstava. Radnja započinje kada mladi redatelj (Rakan Rushaidat) odluči snimiti film. Dobivši savjet iskusnog glumca koji će u filmu utjeloviti lik oca (Krešimir Mikić) da promijeni glumca koji će odigrati sina (Janko Popović Volarić) redatelj se odluči za jedinstveni pothvat.

Poziva glumca koji će odigrati ulogu sina u zimsko vrijeme na zapušteni otok Vis i započinje rad na scenariju koji će prerasti u borbu s osobnim frustracijama koje se pritom na čudan način konstantno isprepliću s radnjom filma.

Glavni urednik Cineuropa Domenico La Porta uvrstio je film Vis-a-Vis među pet najboljih filmova Europe u 2013. godini dok ga mnogi proglašavaju jednim od najboljih domaćih filmova prošle godine.

 vis a vis 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Vis-a-vis« je film u filmu, scenarij u scenariju, a Marasović ga potpisuje zajedno s kolegama glumcima Rakanom Rushaidatom i Jankom Popovićem Volarićem koji ujedno i igraju svoje role. Koliko se taj spoj autorstva i kreativnosti poklopio, najbolje potvrđuje izvrsna gluma i Rakana i Janka, stvarna, iskrena – ne zna se gdje počinje film, a gdje je to stvaran život… Na režiseru je sad da pokaže i svoje zanatsko umijeće – montažnim rezom odvoji tu lažnu prijetvornost, koja cijelo vrijeme izbija iz filma. Nevio Marasović je zaista potpuni autor, drži i montažu, produkciju, uz već spomenute uloge, a i izbor glazbe mu se može pripisati (Andrew Bird), a efektno pojavljivanje Darije Lorenci i Krešimira Mikića u filmu potvrđuje i dobar rad s glumcima. (Mate Ćurić)

 

Životopis redatelja

Nevio Marasović rođen je 1983. godine. «The Show Must Go On» njegov je prvi cjelovečernji igrani film, ujedno završni filmski rad na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmska i TV režija. Na filmskom festivalu u Puli film dobiva Zlatnu Arenu za scenarij, Zlatnu Arenu za specijalne efekte, nagradu Breza za najboljeg debitanta i nagradu Oktavijan. Iste godine snima i režira humorističnu seriju «Instruktor». Marasović se profesionalno bavi i snimanjem reklamnih spotova.

 

Ulaznica: Tribina ČČ 30,00 kuna, s popustom 20,00 kuna, redovni program 25,00 kuna