ZAGREB FILM FESTIVAL – 26. – 28. listopada 2012.

 

  • u Centru za kulturu od 26. do 28. listopada u 20 sati

Po prvi put, samo tjedan dana nakon Zagreba, u Čakovcu će biti održan dio programa ovogodišnjeg Zagreb film festivala. Pozivamo sve ljubitelje filma da nam se pridruže na projekcijama odabranih filmova.

 

  • petak 26. listopada u 20 sati

Iz programa Dokumentarnog filma

MARINA ABRAMOVIĆ: UMJETNICA JE PRISUTNA

THE ARTIST IS PRESENT

Godina. 2012.

Režija: Matthew Akers

Glume: Marina Abramović, Ulay

Dokumentarni film o Marini Abramović, umjetnici perormansa. Zašto je ona bitnija od drugih? Razlozi su katkad veliki, katkad tanki i sofisticirani. I individualni. Ima vjerojatno više slojeva poznavanja Marine. Autori filma ispričat će nam sve o njoj.

 

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Berlinu 2012. – nagrada publike “Panorama”

Sarajevo Film Festival 2012. – nagrada publike za najbolji dugometražni film

Sundance Film Festival 2012.

Marinu Abramović zovu «bakom performansa», iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona. Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom Umjetnica je prisutna bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.

Trajanje: 106 minuta

Životopis redatelja

Zadnjih 12 godina Matthew Akers producira i snima dugometražne dokumentarce i TV serije. Marina Abramović: Umjetnica je prisutna prvi je dugometražni dokumentarac koji je i snimio i režirao.

 

  • subota 27. listopada u 20 sati

iz programa «Moj treći film»

Riječ je o programu u kojem sudjeluju autori već poznati ZFF-ovoj publici, čiji su prvi ili drugi film već bili prikazani na festivalu, pa ove godine sudjeluju s trećim filmom.

VILA

THE FAIRY

komična drama

Zemlja: Belgija

Godina: 2011.

Režija: Dominique Abel, Fiona Gordon

Uloge: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Hamptonu 2011. – nagrada Zlatna morska zvijezda za igrani film

Nagrade Magritte 2011. – najbolji zvuk, najbolji kostimi

Kanski filmski festival 2011.

Međunarodni filmski festival u Vancouveru 2011.

Nakon cijenjenih filmova “Ledenjak” i “Rumba” (oba su prikazana u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala te nagrađena Zlatnim kolicima), belgijska redateljska trojka Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy dolazi nam s još jednim zabavnim ostvarenjem. Dom je noćni portir u malenom hotelu u industrijskom i lučkom gradu Le Havreu. Jedne noći dolazi neobično odjevena žena po imenu Fiona, koja tvrdi da je vila. Kaže Domu da će mu ispuniti tri želje. Ispuni mu prve dvije, a zatim tajanstveno nestane. Dom se u međuvremenu zaljubio u Fionu te kreće u potragu za svojom neuhvatljivom vilom. Ovaj treći igrani film darovitog komičarskog trija Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja sadrži niz slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija. Prepun živopisnih sporednih likova i graciozno izvedenih plesnih prizora, film Vila je hirovita priča o sreći koju je moguće pronaći u svakom, pa i najobičnijem životu.

Trajanje: 93 minute

 

  •  nedjelja 28. listopada u 20 sati

s otorenja programa Dugometražni igrani filmovi

POSLJEDNJI ELVIS

EL ULTIMO ELVIS

Redatelj: Armando Bo

Scenarist: Armando Bo, Nicolas Giacobone

Zemlja: Argentina 2012.

Glazba: Sebastián Escofet

Glumci: Margarita Lopez, John Mc Inerny, Griselda Siciliani

Nagrade i festivali

Sundance Film Festival 2012.

Film prati život Carlosa, tvorničkog radnika koji noću nastupa kao Elvis Presley. Carlos živi monotonim životom i čini mu se da njegov život više nema smisla. Svoj identitet traži u liku slavnog pjevača. Kada mu se bivša žena razboli, a on preuzme odgovornost o brizi za njihovu kćer, morat će odlučiti između obitelji i Elvisa.

Trajanje: 90 minuta

Životopis redatelja

Armando Bo rođen je u Buenos Airesu kao treća generacija obitelji filmaša. Studirao je režiju u New Yorku i povijest umjetnosti u Buenos Airesu. Bo je traženi redatelj reklama i dobitnik 50 međunarodnih nagrada. Godine 2009., Alejandro González Iñárritu, Bo i Nicolás Giacobone zajedno su napisali scenarij za film Biutiful, koji je nominiran za dvije Akademijine nagrade 2011. Posljednji Elvis Boov je prvi igrani film.

 

 

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec