• u Centru za kulturu od 26. do 28. listopada u 20 sati

Po prvi put, samo tjedan dana nakon Zagreba, u Čakovcu će biti održan dio programa ovogodišnjeg Zagreb film festivala. Pozivamo sve ljubitelje filma da nam se pridruže na projekcijama odabranih filmova.

 

  • petak 26. listopada u 20 sati

Iz programa Dokumentarnog filma

MARINA ABRAMOVIĆ: UMJETNICA JE PRISUTNA

THE ARTIST IS PRESENT

Godina. 2012.

Režija: Matthew Akers

Glume: Marina Abramović, Ulay

Dokumentarni film o Marini Abramović, umjetnici perormansa. Zašto je ona bitnija od drugih? Razlozi su katkad veliki, katkad tanki i sofisticirani. I individualni. Ima vjerojatno više slojeva poznavanja Marine. Autori filma ispričat će nam sve o njoj.

 

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Berlinu 2012. – nagrada publike “Panorama”

Sarajevo Film Festival 2012. – nagrada publike za najbolji dugometražni film

Sundance Film Festival 2012.

Marinu Abramović zovu «bakom performansa», iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona. Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom Umjetnica je prisutna bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja. Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.

Trajanje: 106 minuta

Životopis redatelja

Zadnjih 12 godina Matthew Akers producira i snima dugometražne dokumentarce i TV serije. Marina Abramović: Umjetnica je prisutna prvi je dugometražni dokumentarac koji je i snimio i režirao.

 

  • subota 27. listopada u 20 sati

iz programa «Moj treći film»

Riječ je o programu u kojem sudjeluju autori već poznati ZFF-ovoj publici, čiji su prvi ili drugi film već bili prikazani na festivalu, pa ove godine sudjeluju s trećim filmom.

VILA

THE FAIRY

komična drama

Zemlja: Belgija

Godina: 2011.

Režija: Dominique Abel, Fiona Gordon

Uloge: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Hamptonu 2011. – nagrada Zlatna morska zvijezda za igrani film

Nagrade Magritte 2011. – najbolji zvuk, najbolji kostimi

Kanski filmski festival 2011.

Međunarodni filmski festival u Vancouveru 2011.

Nakon cijenjenih filmova “Ledenjak” i “Rumba” (oba su prikazana u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala te nagrađena Zlatnim kolicima), belgijska redateljska trojka Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy dolazi nam s još jednim zabavnim ostvarenjem. Dom je noćni portir u malenom hotelu u industrijskom i lučkom gradu Le Havreu. Jedne noći dolazi neobično odjevena žena po imenu Fiona, koja tvrdi da je vila. Kaže Domu da će mu ispuniti tri želje. Ispuni mu prve dvije, a zatim tajanstveno nestane. Dom se u međuvremenu zaljubio u Fionu te kreće u potragu za svojom neuhvatljivom vilom. Ovaj treći igrani film darovitog komičarskog trija Dominiquea Abela, Fione Gordon i Brune Romyja sadrži niz slapstick situacija koje se naslanjaju na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija. Prepun živopisnih sporednih likova i graciozno izvedenih plesnih prizora, film Vila je hirovita priča o sreći koju je moguće pronaći u svakom, pa i najobičnijem životu.

Trajanje: 93 minute

 

  •  nedjelja 28. listopada u 20 sati

s otorenja programa Dugometražni igrani filmovi

POSLJEDNJI ELVIS

EL ULTIMO ELVIS

Redatelj: Armando Bo

Scenarist: Armando Bo, Nicolas Giacobone

Zemlja: Argentina 2012.

Glazba: Sebastián Escofet

Glumci: Margarita Lopez, John Mc Inerny, Griselda Siciliani

Nagrade i festivali

Sundance Film Festival 2012.

Film prati život Carlosa, tvorničkog radnika koji noću nastupa kao Elvis Presley. Carlos živi monotonim životom i čini mu se da njegov život više nema smisla. Svoj identitet traži u liku slavnog pjevača. Kada mu se bivša žena razboli, a on preuzme odgovornost o brizi za njihovu kćer, morat će odlučiti između obitelji i Elvisa.

Trajanje: 90 minuta

Životopis redatelja

Armando Bo rođen je u Buenos Airesu kao treća generacija obitelji filmaša. Studirao je režiju u New Yorku i povijest umjetnosti u Buenos Airesu. Bo je traženi redatelj reklama i dobitnik 50 međunarodnih nagrada. Godine 2009., Alejandro González Iñárritu, Bo i Nicolás Giacobone zajedno su napisali scenarij za film Biutiful, koji je nominiran za dvije Akademijine nagrade 2011. Posljednji Elvis Boov je prvi igrani film.