CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

Izložbeni prostor / četvrtak 4. studenoga 2021. u 19:00 sati / otvorenje izložbe

ZAVIČAJNI AUTORI IZ FUNDUSA MUZEJA MEĐIMURJA ČAKOVEC

uz 40. godina izložbenog prostora Centra za kulturu Čakovec

Kao dvije vodeće kulturne institucije u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, Muzej Međimurja i Centar za kulturu Čakovec uspješno surađuju dugi niz godina. Povodom obilježavanja četrdeset godina djelatnosti Centra za kulturu, u njegovom Izložbenom prostoru predstavljena su likovna djela iz fundusa Muzeja Međimurja koja su izradili umjetnici rođenjem, životom ili radom povezani s ovim krajem.

LADISLAV KRALJ MEĐIMUREC

Polazišnu točku izložbe čine radovi dvojice najprepoznatljivijih međimurskih umjetnika prve polovine XX. stoljeća – slikara Ladislava Kralja Međimurca te kipara i keramičara Luje Bezeredija. Prvi je  predstavljen postimpresionističkim slikama apstrahirane forme, a drugi glinorezima, posebnom grafičkom tehnikom koju je sam razvio. Među akademske umjetnike prepoznatljivoga likovnoga izričaja pripadaju i Marija Zidarić te Pavao Vamplin. Oboje rodom iz Čakovca, uspješnu karijeru ostvarili su u Zagrebu – Zidarić kao kostimografkinja i dizajnerica lutaka, a Vamplin kao crtač i grafički dizajner.

PRISKA KULČAR

Posebnu skupinu unutar izložbe čine zavičajni autori koji su zadužili lokalnu zajednicu i umjetničku scenu svojim stvaralaštvom, ali i pedagoškim radom obrazujući generacije učenika i studenata o važnosti likovne umjetnosti za pojedinca i društvo općenito. Riječ je o Josipi Vojtjehovski, Priski Kulčar, Roku Štokiću, Josipu Grgevčiću, Slobodanu Benkoviću – Boču i Robertu Wrani. Mihael Štebih akademski je kipar koji je na izložbi predstavljen svojim ranijim radom, apstraktnim pastelom simbolične kompozicije. Preostali autori – Pavle Vojković, Gabrijel Horvat, Marika Šafran Berberović i Slobodan Simić – rodom su ili stvaralaštvom povezani s Međimurjem, a stvorili su prepoznatljiv likovni izričaj koji je zasnivan na tradiciji figuralnoga slikarstva.

MARIJA ZIDARIĆ

Maja Žvorc