ŽENA U CRNOM – PETKOM U 22 10. kolovoza

THE WOMAN IN BLACK

horor triler

 

Režija: James Watkins

Uloge: Daniel Radcliffe, Janet McTeer, Ciarán Hinds

Scenarij: Jane Goldman

Zemlja: Velika Britanija

Snimljen po hit romanu Susan Hill, «Žena u crnom» je mračna priča o gubitku, osveti i tugovanju.

 

Arthur Kipps je odvjetnik kojem je umrla žena, a njegova tuga mu stavlja posao u drugi plan.

Uskoro će se uputiti u osamljeno seoce ne bi li tamo riješio poslove pokojnog klijenta. Ubrzo po dolasku postane mu jasno da mještani kriju neobičnu tajnu. Doznaje da je kuća koja je pripadala pokojniku ukleta te da ju opsjeda duh žene koja je naumila pronaći nekoga ili nešto što je izgubila. Nitko pa ni djeca nisu sigurni pred njezinom osvetom….

Trajanje: 95 minuta

Preporučamo starijima od 13 godina.

 

PRENOSIMO – FILMOVI.HR – DIO RECENZIJE – DEJAN DURIĆ

Jeza na osami

Žena u crnom (The Woman in Black), red. James Watkins

Glavnina priče odvija se u mračnoj napuštenoj kući (uz koju je povezana tajanstvena povijest) i njezinu grobljanskom okruženju. Redatelj uvelike igra na kartu očuđenja prostora – pokušava stvoriti klaustrofobičnu atmosferu (kutovi snimanja neuobičajeni su kako bi se postigla psihološka tenzija) te podcrtati suodnos naravnoga i nadnaravnoga (osvjetljenje je postavljeno u odnosu svjetlosti i sjene), a osobito je prisutno isticanje različitih zvukovnih efekata, napose viktorijanskih igračaka koje proizvode melodiju. Korištenjem krupnih kadrova u pokretu također se nastoji pojačati napetost i neizvjesnost jer je radnja usredotočena na razotkrivanje tajne povezane s kućom, iz čega probijaju prijeteći impulsi.

Redatelj se također koristi standardnim postupcima za stvaranje atmosfere jeze – luđački smijeh, lupanje vratiju, lavež pasa, zvuk vjetra te ostali neobični zvukovi, likovi zarobljeni u sobi, koraci osoba koje se ne vide – dakle, posrijedi su žanrovske konvencije kojima se redatelj vješto služi, a da im zapravo nije udahnuo novi život niti ih je pokušao povezati s novim značenjima. Seciranje postviktorijanskih ideologema ili, primjerice, alegoričnost kakva je prisutna u Uljezima (2001) Alejandra Amenábara, filma sličnih gotskih preokupacija, ne treba niti pokušati tražiti. Unatoč navedenom, Žena u crnom predstavlja zabavno ostvarenje koje ne zaglupljuje publiku, ali ne nudi ništa više od toga. Za razliku od većine suvremenih žanrovskih ostvarenja, Žena u crnom ima razrađenu atmosferičnost te donekle napetost, što ipak nije mala stvar. S druge strane, Watkinsonovi su likovi, nažalost, odveć statični pa autor nije pokušao okruženje povezati s proživljavanjima likova te im produbiti psihološku stranu.

 

© Dejan Durić, FILMOVI.hr, 9. travnja 2012.

 

Sva prava pridržana. 2014. Centar za kulturu Čakovec