ŽIVOT JE LAKŠI ZATVORENIH OČIJU
Vivir es fácil con los ojos cerrados
Living Is Easy with Eyes Closed
komična drama
Režija: David Trueba
Scenarij: David Trueba
Fotografija: Daniel Vilar
Montaža: Marta Velasco
Producentica: Cristina Huete
Uloge: Natalia de Molina, Javier Cámara, Francesc Colome, Ramón Fontsere, Rogelio Fernández
Država: Španjolska
Godina: 2013.

 

ZIVOT JE LAKSI ZATVORENIH OCIJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivali i nagrade:
Nagrade Goya 2014. – najbolji redatelj, najbolji scenarij, najbolji film, najbolji glumac, najbolja nova glumica; Nagrade španjolskih filmskih kritičara 2014. – najbolji film, najbolji scenarij, najbolja nova glumica

 

ZIVOT JE LAKSI ZATVORENIH OCIJU 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zagreb film festival ima nekoliko popratnih programa koji nisu u konkurenciji za nikakvu nagradu, ali su zato pomno odabrani kako bi pružili što bolji užitak gledateljima. Jedan od takvih programa je i Velikih 5 koji omogućava bolji uvid u trenutni „puls“ europske kinematografije, a ove godine odabrani su filmovi iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. Život je lakši zatvorenih očiju španjolski je film pisca i novinara Davida Trueba koji nas vraća u godinu 1966. u vrijeme kada John Lennon dolazi u Almeriju na snimanje filma, a usamljeni profesor engleskog jezika Antonio kreće na put kako bi upoznao svog idola. Na tom putu pokupi dvoje autostopera – trudnu djevojku Belen i tinejdžera Juanja koji je pobjegao od strogog oca. Film je osvojio čak šest prestižnih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, redatelja i originalni scenarij. (Mateja Posedi)

 

ZIVOT JE LAKSI ZATVORENIH OCIJU 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trajanje: 108 minuta
Preporučamo starijima od 13 godina.

Životopis redatelja
David Trueba, španjolski redatelj, scenarist, glumac, novinar i pisac rođen 1969. u Madridu. Najmlađi je sin madridske obitelji s osmero djece, među kojima je i Fernando Trueba, dobitnik Oscara u kategorijiza najbolji strani film „Belle Époque“ iz 1993. Autor je brojnih bestselera od kojih su dva prevedena na hrvatski jezik.