CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC

  • Izložbeni prostor, 6. prosinca 2018. – 21. siječnja 2019.

ZLATKO KAUZLARIĆ  ATAČ

Međimurska likovna publika tijekom prosinca i siječnja imat će priliku upoznati stvaralaštvo našeg poznatog slikara i scenografa Zlatka Kauzlarića Atača. Autor koji nikada do sada nije izlagao u Čakovcu predstavit će se jednim suženim slikarskim, crtačkim, scenografskim i multimedijalnim izborom iz svoga opusa. Biti će to prilika da se vidi nekoliko njegovih velikih scenografskih rješenja za kazališta u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci i Splitu, zatim portrete naših glumaca i redatelja (Kvrgić, Šovagović, Drach, Spaić), popularne aktove ugljenom i pastelom, ciklus plivača i druge radove.

Vlasnik izložbenih radova:

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI, ZAVOD ZA POVIJEST HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI, KAZALIŠTA I GLAZBE, ODSJEK ZA POVIJEST HRVATSKOG KAZALIŠTA

 Biografija

 Zlatko Kauzlarić Atač rođen je 30. lipnja 1945. godine u Koprivnici. Po završetku gimnazije 1964. g. odlazi u Zagreb, gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Studira kod prof. Ljube Ivančića, Vjekoslava Paraća, Ive Režeka, Miljenka Stančića, Ferdinanda Kulmera i Krste Hegedušića. Za vrijeme studija slikarstva uključuje se u rad Studentskog eksperimentalnog kazališta. Diplomirao je 1968. g. u klasi prof. Miljenka Stančića. 1968.-1974. g. suradnik je Majstorske radionice Krste Hegedušića. 1973. g. postaje asistent na ALU u Zagrebu, uz koju ostaje vezan do danas kao redoviti profesor u trajnom zvanju, kao i prof. na Fakultetu za dizajn. Mandat dekana ALU obnašao je od 2002. do 2006. g., a nekoliko godina predavao je i na APU u Rijeci.

Od 1970. -1978. g. član je grupe Biafra. Od samog početka veže se uz angažiranu umjetnost i kritički pristup suvremenim temama.

Od 1971. g. uz slikarstvo i grafiku intenzivno je posvećen scenografskom i kostimografskom radu na preko dvjestotinjak kazališnih ostvarenja u zemlji i inozemstvu, te surađuje na nekoliko filmskih i televizijskih projekata. Uz rad na scenografijama nastao je i ciklus portreta osoba vezanih uz svijet kazališta; književnika, redatelja, glumica i glumaca. Režiser je i scenograf Verdijevog „Rigoletta“ 1996. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te 1997. g. HNK u Osijeku, uz mnoštvo priznanja i nagrada za redateljsku i scenografsku izvedbu istoimenog naslova. Autor je nekoliko likovnih intervencija u javnim prostorima; Pivnica u Koprivnici, Podravkin rekreacioni centar, Podravka – poslovna zgrada, Nova bolnica u Koprivnici. Ciklus crteža „Tragom zbilje XX stoljeća“ nastajao je u periodu od 1974.-1982. godine.

Autor je postava značajnijih izložaba; zagrebačkih salona, „Sveti trag“ u muzeju Mimara, autorska izložba „Otvorena scena HNK“ Pogled na HNK u Zagrebu od 1990. do 2003. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Sudjelovao je na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Za zasluge u kulturi primio je Odličje Reda Danice s likom Marka Marulića 1995. g., 2004. dobiva nagradu Grada Koprivnice za životno djelo. Počasni je građanin grada Koprivnice.

Kustos izložbe je likovni kritičar Marijan Špoljar.