Na Natječaj Centra za kulturu Čakovec za oblikovanje vizualnog identiteta – izrada znaka i logotipa pristiglo je 12 prijava vizualnih rješenja.

Ocjenjivački sud u sastavu: mag. ing. arh. Marija Dekar, akademski slikar Vedran Ivanković, muzejska savjetnica/voditeljica likovnih zbirki/akademska slikarica Erika Nađ Jerković, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti CZK Marina Kukolić i ravnatelj CZK Romano Bogdan donio je odluko o najboljem natječajnom radu i dodjeli nagrade za vizualni identitet.

Izabran je natječajni rad pod brojem 2 kojem pripada i nagrada u iznosu od 20.000 kn bruto.

Naziv koncepta: Multi
Naziv autorskog tima: Filburg

Autori:
Andrej Filetin, kreativna direkcija
Mate Žaja, grafički dizajn
Mila Marina Burger, strategija komunikacije

Obrazloženje Odluke Ocjenjivačkog suda:

Ocjenjivački sud je prvim pregledom radova izdvojio tri rada kao najkvalitetnija. Preostali radovi su detaljno pregledani i Ocjenjivački sud se usuglasio da ne odgovaraju u potpunosti na tematske zahtjeve navedene u raspisu natječaja. Tražio se originalan i suvremen vizualni identitet, imajući u vidu nasljeđe kao i željeni razvoj Centra u sve značajniju kulturnu instituciju u zemlji koja neprekidno traga za novim izazovima diljem Europe i svijeta.

Daljnjom raspravom članovi Ocjenjivačkog suda došli su do zaključka da je natječajni rad broj 2 najbolje odgovorio na potrebe Centra za kulturu Čakovec. Rad obuhvaća sve djelatnosti Centra te vrlo direktno dočarava svaki od programskih smjerova jednim slovom u svom skraćenom nazivu. Osnovni znak koristi stilizirane varijante slova iz kojih se jasno i prepoznatljivo iščitava ideja rada. Predloženo tipografsko rješenje otvara mnoge mogućnosti primjena, a postavlja čvrst okvir za daljnje vizualne aplikacije. Također upotreba kolorita je jedinstveno osmišljena za svaku djelatnost čime se omogućuje nijansiranje komunikacije pojedinih događanja unutar sustava. Primjeri primjena osnovnog znaka i logotipa dokazuju željenu prepoznatljivost.

Čestitamo nagrađenim autorima, a svim natjecateljima zahvaljujemo na sudjelovanju na natječaju.

Promocija novog identiteta održat će se krajem listopada 2021. godine povodom 40. obljetnice Centra za kulturu Čakovec.