Poštovana publiko, dragi čitatelji Coolture,

Ovim brojem slavimo 25. rođendan i u ime uređivačkog tima izražavam srdačnu dobrodošlicu čitateljima i publici. Koristim ovu prigodu da zahvalim autorima, predanim suradnicima i svima koji su dobrovoljno pridonijeli uspjehu mjesečnika. Velika pohvala našem dizajnerskom timu čije se oblikovanje odlikuje čistim, promišljenim rasporedom, modernim izgledom i ostavlja svjež dojam u tiskanom i digitalnom obliku.

Iako je od samog osnivanja Centra 1981. postojala ideja za tiskanjem vlastitih novina koje bi redovno informirale o kulturnim zbivanjima u gradu, izdavanje tiskovine za nas je dugo bio financijski prezahtjevan posao. U svrhu informiranja koristili smo manje zahtjevna rješenja u obliku mjesečnih programa na listu papira ili sezonskih programskih knjižica i biltena od nekoliko stranica. Zato smo s velikim iščekivanjem  i zadovoljstvom prije 25 godina, u ožujku 1998. na 16 stranica objavili prvi broj našeg mjesečnika za kulturna zbivanja Cooltura.

Naslovnica prvog broja Coolture / ožujak 1998.

U to vrijeme još mnogo toga nije dotakla informatička tehnologija, tiskano oglašavanje bilo je vrlo popularno i konačno smo ostvarili svoj plan. Na inicijativu tadašnjeg ravnatelja Ladislava Varge, prvog urednika Coolture Ljubomira Borovića i dizajnera i grafičkog urednika Borisa Lisjaka tiskan je prvi broj. Pripremu za tisak s velikim entuzijazmom napravili su Mladen Balog i Darko Novinić u Tipo Grafik studiju.

U  rujnu 1999. došlo je do promjene uredništva zbog odlaska dotadašnjeg urednika na novo radno mjesto. Povoljnija financijska situacija i nova uređivačka koncepcija omogućila je da od tada mjesečnik raste brojem stranica, rubrika i tekstova.

Kako vrijeme prolazi, ostvaruje se suradnja s brojnim autorima od sveučilišnih i srednjoškolskih profesora, književnika, glazbenika, akademskih umjetnika, kustosa, knjižničara, književnih, likovnih i kazališnih kritičara, novinara, pučkih stvaralaca, studenata i učenika srednjih škola.

Kroz cijelo vrijeme svoga izlaženja mjesečnik je prvenstveno usmjeren na najavu programa i  promicanje kulturnih i umjetničkih događanja u Centru za kulturu, ali i na najavu, informiranje i komentiranje događaja u ostalim kulturnim ustanovama u gradu i županiji.

Naslovnica obljetničkog broja Coolture / ožujak 2023.

Kao publikacija javne ustanove, želimo biti transparentni. Iz tog razloga, rado ćemo prihvatiti komentare i kritike koje možete imati kao čitatelji ili posjetitelji.

Iako se vrlo lako usredotočiti na negativnosti pozivamo vas da nam šaljete priloge s „dobrim vijestima“ kako biste odali priznanje osobama koje to zaslužuju ili nas informirali o nečijem postignuću i uspjehu.

Zahvalni smo što sad pred sobom imate i čitate ovaj članak. Nadamo se da ćete i dalje biti naši vjerni čitatelji i posjetitelji i da ćete pozdraviti promjene koje dolaze.

Besplatnu Coolturu možete podići na blagajni Centra ili u uredu Turističke zajednice grada Čakovca.

Vesna Makovec, urednica Coolture