Petero skladatelja u užem izboru za Nagradu Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za 2020. godinu

Ocjenjivački sud Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“, u sastavu Trpimir Matasović (predsjednik), Petra Pavić, Krešimir Seletković, Iva Lovrec Štefanović, Mladen Tarbuk i Ladislav Varga, na virtualnoj je sjednici održanoj 10. ožujka 2021. odabrao petero skladatelja čije skladbe ulaze u uži izbor za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno prošle godine. To su (abecednim redom) Srećko Bradić (Sorrow, za gudače), Ivana Kiš (Supertramp’s Journal, za gitaru i video), Šimun Matišić (Šlomlék Maryam, za sopran, dva saksofona i ansambl), Ivan Josip Skender (Protuslovlja 2, za bas-bariton i klavir) te Berislav Šipuš (Sinfonia concertante, za violinu i orkestar).

Usprkos pandemijskim okolnostima koje su obilježile veći dio prošle godine, Ocjenjivački sud sa zadovoljstvom konstatira da se ta činjenica nije negativno odrazila na kvalitetu hrvatske skladateljske produkcije. Prilagodivši se okolnostima, skladatelji su, doduše, bili upućeni na pisanje za manje sastave (uz iznimku skladbe Berislava Šipuša, praizvedene početkom ožujka prošle godine) i pristajanje na izvedbe na koncertima s ograničenim brojem slušatelja. No, kao da je to bio dodatan poticaj njihovoj kreativnosti i angažmanu njihovih izvođača. Uz uzornu interpretacijsku razinu svih praizvedbi, autori su, svaki na svoj način, pokazali umjetnički, pa i istraživački žar, donoseći nove poglede na tradicionalne forme i/ili izvodilačke sastave, ali i neka inovativna rješenja. U tom smislu, svih pet djela zaslužuje trajno zadržavanje na repertoaru hrvatskih (i ne samo hrvatskih!) glazbenika.

Među odabranih petero skladatelja, Ocjenjivački sud će laureata ili laureatkinju Nagrade „Josip Štolcer Slavenski“ odabrati na sjednici 17. ožujka 2021., a nagrada će biti uručena na autorskom koncertu u sklopu programa 48. Majskog muzičkog memorijala u Čakovcu, čije je održavanje planirano od 11. do 13. svibnja 2021.

Trpimir Matasović