Tribina Čakovec četvrtkom

  • 29.10.2020. u 20 sati

PLAVA LILY

glazbeno-poetski performans

Glazbeno-poetski performans „Plava Lily“ (prvotnog naziva “Gušenje polikromije & Muzej lomova”), nastao suradnjom pjesnikinje Tine Čatlaić i čakovečkog benda Zagušljivi dim (koji čine Martin Geček – gitara, orgulje, David Lesjak – bas, perkusije, Nikola Švenda – bubanj, perkusije), premijerno je izveden 2. studenog 2019. u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.  Neobičan spoj glazbe i recitacije odabran je kao jedan od 10 programa u sklopu projekta   Nove prakse u zgradi Scheier na koji je bilo pristiglo 29 prijava iz cijele zemlje.

Jednosatni performans sastoji se od 11 pjesama u recitatorskoj izvedbi same autorice i glazbenoj pratnji Zagušljivog dima. Izvorno je ime dobio po naslovima dviju pjesničkih zbirki Tine Čatlaić. Ugođaj varira od melankoličnog preko mističnog, čak i distopijskog, pa sve do dramatičnog. Autori performansa poigravaju se dinamikom, brzinom, zvučnim efektima, tonovima glasa u recitaciji te širokim spektrom glazbenih i poetskih motiva kojima se istražuju razna psihička i emocionalna stanja.

Cijeli nastup postaje scenski još upečatljiviji zahvaljujući originalnoj kostimografiji (bijelim maskama i crnim plaštevima kojima se postiže dojam mračne ceremonijalnosti) i ambijentalnim pozadinskim videoprojekcijama. Na trenutke psihodelični i hermetični, na trenutke brutalno realistični, tekstovi pjesama stvaraju nesvakidašnju harmoniju s mantričnom glazbom, tj. raznolikim korištenim instrumentima (klavijature, udaraljke, gitara, bas, šargija itd.), i dokazuju da su glazba i poezija komplementarne i uzvišene sile u svojoj moći i jedinstvenom dojmu koji ostavljaju na gledatelje/slušatelje.

U svibnju 2020. započelo je snimanje studijskog albuma „Plava Lily“ čije snimanje, produkciju i mastering potpisuje Saša Rajković – Zarkoff.

 

Tina Čatlaić rođena je 26. kolovoza 2000. u Čakovcu. Pohađala je Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec. Studira anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Još od nižih razreda osnovne škole osvajala je nagrade na literarnim natječajima, a više je puta sudjelovala i na državnoj smotri LiDraNo s literarnim i novinarskim radovima. Bivša je glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske, novinarka kluba Prostor u Čakovcu i  kulturnog portala Ziher.hr. Dugogodišnja je članica Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Sa svojom je poezijom dvaput sudjelovala u performansu Noć mračnog cirkusa u klubu Prostor u Čakovcu i zagrebačkoj Močvari, ali i raznim programima poput književnih večeri u Čakovcu i tribine Pamela u Močvari. Trostruka je državna prvakinja i trostruka viceprvakinja u poznavanju hrvatskog jezika. Autorica je pjesničkih zbirki Gušenje polikromije (Biblioteka Insula, Čakovec, 2018.) i Muzej lomova (Nagrada Milivoj Cvetnić, Hrvatska Kostajnica, 2019.). Od 2019. surađuje s  alternativnim čakovečkim bendom Zagušljivi dim.

 

Zagušljivi dim je tročlani bend iz Čakovca koji traži inspiraciju u svjetovima oko nas i u nama samima.  Mantrično muzičko putovanje sa svrhom istraživanja čudesnog, sablasnog, nepoznatog i onog što nam se čini poznato, osnovna je misija Zagušljivog dima. Dim simbolizira izgovorenu istinu, vječnu  promjenu i neuhvatljivost. Postavu čine Martin Geček, David Lesjak i Nikola Švenda (Balade Petrice Kerempuha).

Kroz dugi niz godina i raznih projekata, vlastitom produkcijom i snimanjem, glazbenim radionicama za djecu/odrasle i glazbom širokog spektra (koncerti, performansi, film, kazalište, glazba za dječju emisiji „Sveznalica“), Zagušljivi Dim stvorio je prepoznatljiv i specifičan zvuk.

Nakon albuma prvijenca (Kranjecovi krugovi pakla-2019.), bend potpisuje ambijentalnu glazbu za kazališnu predstavu „Kralj Lear“ dramskog studija „Dada“ iz Čakovca te glazbeno-scenski performans „Gušenje polikromije i Muzej lomova“ sa umjetnicom Tinom Čatlaić. U studiju benda snima se album pjesama iz predstava dramskog studija „Dada“ i kazališne družine „Pinklec“.

Ulaznica: 40,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna