petak / 4. studenoga 2022. / 17:45 sati

RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

drama / Hrvatska / 2020.

Režija: Milan Trenci

Uvod: Vesna Prepelić, prof. hrvatskog jezika

Hrvatska, 2020. / 97 minuta

Žanr: drama

Režija: Milan Trenc

Uvod: Vesna Prepelić, profesorica hrvatskog jezika

 

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje, u režiji Milana Trenca, sniman je na autohtonim lokacijama djela koje je poslužilo kao predmet adaptacije (P. Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje). Radnja se odvija od trenutka kada pjesnik Petar Hektorović napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdlja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladalačku ljubav. Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dva hvarska staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na hvarsku bunu koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

 

Ribanje i ribarsko prigovaranje je dobilo i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je riječ o „vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet“.

 

Festivali i nagrade: Pulski filmski festival 2020. – Zlatna arena za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Leon Lučev); Zlatna arena za glazbu (Igor Paro)Međunarodni filmski festival u Gangneungu 2020. Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2021.Betina Film Festival 2021. – Posebne projekcije Filmski festival glumca 2021. – Zlatni Orion za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija); Srebrni Orion za najbolju sporednu mušku ulogu (Leon Lučev)Međunarodni filmski festival u Tiburonu 2021. – nagrada za najbolju kameru (Ivan Zadro)

Teme za razgovor: književnost, povijest, kulturna baština, adaptacija književnog predloška, nacionalno književno djelo

Trajanje: 97 minuta

Ulaznica: 10,00 kuna / 1,33 €