27. LUTKARSKO PROLJEĆE / Vinkovci, 25. – 30.4.2022.

  • ROMANO BOGDAN DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO U PODRUČJU LUTKARSTVA

Nakon dvije pandemijske godine i online izdanja, Lutkarsko proljeće se sa svojim 27. izdanjem vratilo na daske kazališta uz prisustvo publike. Festival je svečano otvoren 25. travnja 2022. u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka „Medo Đuro u vrtiću“. Istoga dana u vukovarskom Gradskom muzeju Romanu Bogdanu i Areti Ćurković dodijeljena je nagrada “Povelja Zvonko Festini” za životno djelo u području lutkarstva.

Areta Ćurković i Romano Bogdan

Romano Bogdan – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Kao dramski pedagog radi od 1982.godine u Centru za kulturu. Godine 1987. osniva Kazališnu družinu Pinklec, koja 2006. dobiva status javnog kazališta. Dugogodišnji je umjetnički ravnatelj kazališne družine Pinklec i kazališne produkcije Centra za kulturu. Osnivač je i urednik programa Cukorek, dječje kazališne tribine pri Centru za kulturu Čakovec, član nacionalnih i međunarodnih umjetničkih udruga i organizacija: ASSITEJ, UNIMA, Hrvatski centar ITI, Epicentar, HDDU (kao redatelj), član Upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ-a (International Association of Theatre for Children and Young People). Obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog centra ASSITEJ-a. Također je i član Državnog kulturnog vijeća za dramsku umjetnost pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Izvršni je producent festivala profesionalnih dječjih kazališta hrvatskog centra ASSITEJ-a koji se svake godine održava u Čakovcu, te Epifesta – festivala profesionalnih kazališta za djecu i mlade srednje i jugoistočne Europe.

Bio je član brojnih umjetničkih savjeta i žirija nacionalnih i međunarodnih festivala: Festivala novog kazališta EUROKAZ, Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF u Zagrebu, Međunarodnog festivala alternativnog kazališta PUF u Puli i međunarodnog umjetničkog žirija PIF-a. Sudjelovao je na studijskim putovanjima, festivalima i kongresima širom svijeta te stručno usavršavao na brojnim međunarodnim radionicama i edukacijama. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad u lutkarstvu. Do danas je režirao sedamdesetak dramskih i lutkarskih predstava, za mnoge od njih je autor dramskog teksta i dramaturg. Predstave mu se izvode, a mnoge od njih su i nagrađene, na brojnim kazališnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Čakovcu.