CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC / KINO ZA MLADE 

petak / 5. svibnja 2023. / 17.45 sati

STOP – ZEMLJA / Stop – Zemlia

ljubavni / Ukrajina / 2021.

Scenarij i režija: Katerina Gornostai

Uloge: M. Fedorchenko, A. Markov, Y. Isaienko, O. ivanov

Uvodničarka: Andreja Bratinšćak, psihologinja

 

Introvertirana srednjoškolka Maša sebe vidi kao autsajdera osim ako se ne druži s Janom i Senjom koji dijele njezin status nekonformista. Dok pokušava prebroditi intenzivno razdoblje preddiplomske godine, Masha se zaljubljuje zbog čega napušta svoju zonu udobnosti. Od ukrajinske redateljice debitantice Kateryne Gornostai, duboko osobna priča o samootkrivanju i strpljenju koje ono zahtijeva.

Maša, Jana i Senja školski su prijatelji u jednoj kijevskoj srednjoj školi. Ono što ih međusobno veže njihova je introvertna priroda i osjećaj nepripadanja okruženju. Njihova svakodnevica ispunjena je školskim obavezama, pripremama za završne ispite i upis na fakultet koliko i potragom za vlastitim identitetom, kojom dominiraju nesigurnost i neizvjesnost, praćene tipičnim tinejdžerskim eksperimentima. Veću želju za interakcijom kod Maše će izazvati emocije vezane za Sašu, mladića iz razreda, za koje nije sigurna kako ih i da li ih uopće pokazati.

Fokus filma ipak nije sužen na određeni broj likova, već baca širi pogled na generaciju koja se nalazi na životnoj prekretnici, pa su u film ubačeni i dokumentarni snimci razgovora koje je ukrajinska redateljica i scenaristica Katerina Gornostaj vodila sa skupinom tinejdžera sastavljenom od 25 neprofesionalnih glumaca. Igranofilmski prvijenac autorice premijeru je imao u programu Generation 14plus Berlinskog filmskog festivala 2021. godine i nagrađen je Kristalnim globusom.

Teme za razgovor: odrastanje, ljubav, adolescencija, prilagođavanje

Trajanje: 122 minute

Preporučamo starijima od 15 godina

Cijena ulaznice: 1, 35 €