Centar za kulturu Čakovec / izložbeni prostor / 18. rujna 2021. u 19.00 sati /otvorenje izložbe

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec

  • Trajanje: do 9. listopada 2021.

 8. FESTIVAL STRIPA

NOVI KVADRAT – 40 GODINA

U prošlosti, ideju devete umjetnosti kao uzastopnog čitanja nanizanih slika možemo pronaći u primjerima egipatskoga slikarstva ili pak na narativnim reljefima Trajanovog stupa u Rimu. Strip je odavno nadrastao „redak komične, crtane anegdote u dnevnim novinama“ kojim je u drugoj polovici 19. st. započeo svoj rast do specijaliziranih magazina, knjiga ili albuma dobivši tako svoje zasluženo mjesto kao priznata grana likovne umjetnosti. Grana koja tri umjetnosti (crtež, književnost i film) spaja u jedno i koja nam na određeni način omogućava intelektualnu montažu spajanjem kadrova stripa.

 

Ovogodišnji, osmi festival stripa u organizaciji udruge „Strip oblačak“ u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i Knjižnicom „Nikola Zrinski“ Čakovec,  trećeg dana svog održavanja, 18. rujna, u izložbenome prostoru Centra za kulturu predstavlja radove kultne grupe, Novog kvadrata.

Slučajnost, sreća ili sudbina ono je što je nekolicinu mladih, nadarenih ljudi sličnih interesa okupilo u grupi Novi kvadrat od 1976. do 1979.

Danas svjetski poznati i priznati autori Mirko Ilić, Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Emir Mešić, Radovan Devlić, Joško Marušić, Ninoslav Kunc, Krešimir Skozret, Ivan Puljak i Nikola Kostandinović odskakali su svojim pristupom stripu kao umjetničkome djelu, uvodeći niz inovacija, radeći autorski, a ne komercijalni strip, te organizirajući čitav niz izložbi.

Nakon otvorenja izložbe bit će predstavljanje knjige “Novi kvadrat – 40 godina poslije” autora Ninoslava Kunca.

 Marta Horvat, dipl. pov. umj.