Tribina Čakovec četvrtkom 11. veljače 2021. u 20.00 sati

KONCERT

KRUNOSLAV LAJTMAN, saksofon

MARTIN LAJTMAN, klavir

  • HERBARIJA, predstavljanje albuma

Gosti:

Šimun Matišić – bubnjevi

Hrvoje Kralj – kontrabas

Naslov albuma „Herbarija“ originalna je kreacija Krunoslava i Martina Lajtmana inspirirana starinskom međimurskom riječju „herbija“ sa značenjem nasljedstvo. Premda riječ „herbija“ prvenstveno označava nešto materijalno, njezin značenjski opseg jednako dobro podnsi i ono duhovno i nematerijalno, na što su autori albuma i ciljali, obradivši rukovet tradicijskih pjesama baštinjen iz riznice međimurske usmene kulture.  (Lea Šprajc)

Krunoslav Lajtman, rođen u Čakovcu 7.1. 1972. godine.

Osnovno glazbeno obrazovanje  na gitari završio u Čakovcu kod Franje Kežmana, zadnju godinu učio kod istog saksofon.

Srednjoškolske dane bavi se električnom gitarom svirajući s raznim sastavima.

1992.upisuje studij crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu   na KBF-u Zagreb, te se intezivnije bavi tipkama (orgulje).

Po završetku studija počinje pedagoškim radom kao učitelj glazbene kulture u  osnovnim školama Domašinec,Draškovec i D.Kraljevec .

Desetak godina svira orgulje i vodi župni zbor u Orehovici, te vodi vokalnu skupinu Palovčanke s kojom snima cd s izvornim međimurskim popevkama.

Sredinom 90-tih na poziv dirigenta Ladislava Varge postaje član Big banda Čakovec.

Djeluje i kao studijski glazbenik s raznim izvođačima. Godine 2017. nominiran za Porin kao najbolji album popularne duhovne glazbe sa suradnicima Tonijem Eterovićem i Mirkom Švendom-Žigom.

Martin Lajtman, rođen  u Čakovcu 23. 9. 1998. godine. Osnovno glazbeno obrazovanje na klaviru završio  u klasi prof. Nade Varga u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić u Čakovcu.  Nastavlja obrazovanje u Glazbenoj školi u Varaždinu, teorijski smjer i glavni predmet orgulje kod mag. art Natalije Imbrišak.  Trenutno  student Muzičke akademije u Zagrebu, smjer Teorija glazbe i  jazz klavira na akademiji u Grazu , u klasi prof. Olafa Polziena. Član je jazz sastava akademije u Zagrebu pod mentorstvom prof. Saše Nestorovića. Dobitnik rektorove nagrade za sudjelovanje u mjuziklu Šuma Striborova.

Šimun Matišić rođen je 1996. godine u Zagrebu. Prvi nastup imao je sa 4 godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Udaraljke započinje učiti kod profesora Božidara Rebića, a kasnije kod prof. Tomija Spasevskog i prof. Gorana Goršea. Paralelno s udaraljkama uči klavir kod profesorice Sretne Meštrović, a teoriju u GU Elly Bašić. Maturira udaraljke i glazbenu teoriju u GU Elly Bašić 2014. godine.

Sa 14 godina izado je svoj prvi nosač zvuka pod naslovom „Jazz nocturno“. Surađivao je sa brojnim inozemnim i domaćim jazz i klasičnim glazbenicima i orkestrima. 2011. godine dobio je nagradu „Judita“ na 57. splitskom ljetu za nastup sa gitaristom Christianom Escoudeom.

Godine 2014. započinje novi duo projekt sa pijanistom Matijom Dedićem. S M. Dedićem 2016. godine izdaje live album „Fortune smiles“ koji je dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe „Fortune smiles“. 2018. sa svojim sextetom izdaje svoj autorski jazz album po naslovom „Invocation“, za koji dobiva nagradu Porin u kategoriji za najbolju jazz skladbu.

Član je ansambla „Harlequin Art Collective“, ansambla koji se trenutno bavi djelima Oliviera Messiaena, gdje djeluje kao udaraljkaš i aranžer.

Trenutno je student pete godine udaraljki u klasi prof. Ivane Bilić, te četvrte godine klasične kompozicije u klasi profesora Mladena Tarbuka, prve dvije godine studija kompozicija je završio kod profesora Davorina Kempfa.

Hrvoje Kralj rođen je u Karlovcu 15.5.1993. godine. Strast prema glazbi razvijao je u vrlo mladoj dobi, svirajući violinu u dobi od osam godina nastavlja sve do završetka srednje glazbene škole. Tek kasnije, tijekom srednjoškolskog obrazovanja, upoznao se s električnim basom i počeo svirati u četiri različita benda u svom rodnom gradu svirajući i istražujući sve, od funka, fusiona, jazza, pop-rocka i metala do sviranja big bend glazbe. Nakon završetka srednje škole Hrvoje započinje studije elektrotehnike na koje brzo odustaje i u dobi od 19 godina nabavlja kontrabas i počinje učiti.

U procesu učenja Hrvoje je imao zadovoljstvo raditi s nekim od najboljih glazbenika i edukatora u svijetu jazz glazbe kroz radionice, privatne lekcije i suradnje, dobivajući temelje od ljudi poput Andyja McKeea, s kojim je počeo istraživati jazz i načine sviranja kontrabas, Sven Buić, hrvatski bas guru i apsolutni majstor koji je otvorio potpuno različite poglede na glazbu i instrument i sve ostale basiste i glazbenike s kojima je imao lekcije poput Joea Sandersa, Chrisa Jenningsa, Maria Rossia, Zvonimira Šestaka , Roberta Jukića, Gorana Rukavine, Ewalda Oberleitnera, Trevora Tompkinsa, Renata Chicca, Luisa Bonille i mnogih drugih …

Ulaznica: 40,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 30,00 kuna.