Tribina Čakovec četvrtkom, 18. veljače 2021. u 20.00 sati

MALI TEATAR

DON QUIJOTE OD HRVATSKE

komedija o borbi s vjetrenjačama

Režija: Igor Baksa, Sven Jakir, Anja Pletikosa

Dramaturgija: Anja Pletikosa

Scenarij: Igor Baksa

Vizualno oblikovanje i lutka: Lorna Kalazić

Igraju: Igor Baksa, Sven Jakir

Ovo je predstava o svjetskim klasicima i hrvatskom glumištu!

Jedan je Vitez Tužnog Lica!

Drugi je Vrli Kmet od Vina!

A zajedno su:

Don Quijote i Sancho Panza… od Hrvatske!

Predstava ‘Don Quijote od Hrvatske’ silno je duhovita, pametna i žestoka kritika naše stvarnosti koja svojim paradoksima i nevjerojatnostima jede i Cervantesa, i Don Quijotea, i sve vjetrenjače svijeta za doručak. (I. Tretinjak)

 

Baksa i Jakir slavna su lica hrvatske zavisne i nezavisne kazališne scene, dvojica glumaca i prijatelja koje je život razdvojio, a kultura zgnječila. U svoje karijere uložili su sve što su imali i znali, a jadni uvjeti posla i života u Hrvatskoj i van nje natjerali su ih da nestanu sa scene te da se ponovno susretnu i u ovom trenu, u ovoj predstavi, samo za vas… potuku, napiju, posvađaju, ubiju, samoubiju, povrate, sve u čast i slavu djevice Dulcineje, hrvatskog čistog obraza i umjetnosti glume!

Mjesto radnje – Španjolska, vrijeme radnje – 17. stoljeće?

Mjesto radnje – Hrvatska, vrijeme radnje – sada!

Predstava o Vitezu od zrcala koji je nekada davno okrenuo stvari naglavačke, i svijet je tako ostao visjeti, a mi, ovce, dim, vjetrenjače i čarobnjaci zajedno s njim. Don Quijote od Hrvatske je tu da prokaže krivde i nepravde, da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, suza, umjetnosti i zdravog razuma.

 

Satira za dva glumca po motivima Cervantesovog Don Quijotea. U autoreferencijalnoj predstavi, dvojica glumaca izlaze pred publiku i izvode bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra jest najava predstave. Sve ostalo: scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu. Kroz predstavu se pred publikom otkriva problem za problemom, no, unatoč svemu, dvojica glumaca spašavaju predstavu svojom dinamičnom međuigrom u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, sukob i igra.

 

Trajanje: 70 minuta

Ulaznica: 60,00 kuna

Učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 40,00 kuna